Cursa majorărilor dobânzilor la depozite continuă. Băncile mari au ajuns să bonifice dobânzi la depozitele populaţiei în lei de 6% sau chiar 7% pe scadenţe de peste 1 an, faţă de acum trei-patru luni, când ofereau până la 3%

Autor: Mircea Nica 25.07.2022

Băncile mari au ajuns la dobânzi şi de 7%, dar în multe cazuri dobânzile mari la depozite vin ca oferte promoţionale, fie pe o perioadă limitată, fie dacă sunt îndeplinite anumite criterii Folosind această strategie, băncile pot reveni la o dobândă mai mică la depozite după expirarea promoţiei, dar depinde şi de evoluţia inflaţiei, care trece de 15%.

Cele mai mari 5 bănci după active din România au operat în luna iulie noi majorări ale dobânzilor la depozitele populaţiei în lei, ajungând la 7% pe scadenţe mai mari de 12 luni, însă în unele cazuri aceste oferte sunt de fapt promoţii care au termen de valabilitate limitat.

Pe scadenţa de 1 lună, Banca Transilvania oferă o dobândă la depozitele la termen pentru populaţie de 4,75%, în timp ce alte bănci care nu se află în top 5 sau top 10 cele mai mari de pe piaţa locală, precum TBI Bank, oferă o dobândă şi de 6% la scadenţa de 1 lună.

Pentru depozitele retail în lei cu scadenţa de 3 luni, Banca Transilvania porneşte la drum cu o dobândă de 5%, la fel ca BRD, ING Bank de 3,5% ( dar în acelaşi timp are un produs promoţional pe 4 luni cu dobândă 6%), iar Raiffeisen Bank se duce la 5,5%.

În ceea ce priveşte scadenţa la 6 luni, Banca Transilvania oferă la depozitele în lei ale românilor o dobândă de 5,5%, ca şi BRD, în timp ce ING Bank bonifică 4%.

Pentru scadenţa pe 12 luni, Banca Transilvania se duce cu dobânda la 6%, la fel ca BRD, BCR oferă 5,8%, din care 1,3% este bonus care implică anumite condiţii pentru clienţii care vor să constituie depozite, dobânda standard fiind de 4,5%, ING Bank se duce la 6%, iar Raiffeisen Bank puţin peste, adică 6,5%.

Deşi principalele cinci bănci din România după active se duc cu dobânzile până la 7% pe scadenţe mai mari de 12 luni, alte bănci, precum TBI Bank, au oferte la dobânzile depozitelor pentru populaţie care încep de la 6% pentru cea mai mică scadenţă, respectiv 1 lună, ajungând la 7% pentru 6 luni, 9% pentru 12 luni şi 10% pentru 60 de luni.