Incendiile de vegetaţie au continuat să devasteze Grecia. Pompierii au luptat cu incendii puternice în insula Lesbos şi în vestul Peloponezului

Autor: Laura Buciu 24.07.2022

Pompierii greci au luptat duminică, pentru a doua zi, cu incendiile de pe insula Lesbos, precum şi cu noi incendii în vestul Peloponezului şi în nordul Greciei, evacuând localităţile din apropiere, în timp ce valul de căldură se instalează, scrie Reuters.

Un incendiu de vegetaţie care a izbucnit sâmbătă în pădurile muntoase din Lesbos, în Marea Egee, în apropiere de Turcia, şi care a ars proprietăţi în staţiunea balneară Vatera, era încă în flăcări, forţând evacuarea a încă două sate - Vrisa şi Stavros.

În Grecia continentală, un nou incendiu de vegetaţie a ameninţat locuinţe la Krestena, în vestul Peloponezului, forţând evacuarea satului Gryllos.

„Flăcările au înconjurat Krestena, există rapoarte despre case avariate, avem nevoie de ajutor”, a declarat Anastasios Karnaros, membru al consiliului local, pentru postul de televiziune grec Open TV.

Temperaturile au atins duminică 40 de grade Celsius în unele părţi ale Greciei, în timp ce valul de căldură care a afectat alte părţi ale Europei s-a extins spre est şi se aştepta să dureze cea mai mare parte a săptămânii viitoare, potrivit meteorologilor.

În nordul ţării, un incendiu de vegetaţie a continuat să devasteze o pădure virgină în apropiere de Dadia, un habitat natural pentru vulturii negri, arzând pentru a patra zi, în timp ce autorităţile se străduiesc să limiteze distrugerea.

„Ne confruntăm cu un teren şi un acces dificil, cu vânturi care îşi schimbă direcţia”, a declarat ministrul protecţiei civile Christos Stylianidis, care coordonează eforturile din aer şi de la sol, pentru televiziunea de stat ERT.

Vatera, o plajă de nisip lungă de 8 km în partea de sud a Lesbos, este un loc turistic popular. Lesbos a fost în fruntea crizei refugiaţilor din Europa în urmă cu şase ani. Incendiul de vegetaţie de acolo a ars case şi a rănit un pompier.

Grecia suferă pentru a doua vară consecutivă de incendii de vegetaţie. Săptămâna trecută, un incendiu de vegetaţie izbucnit în munţii din apropierea Atenei a avariat case şi a forţat sute de oameni să fugă, autorităţile considerând această vară drept una dintre cele mai dificile din zona mediteraneană. c

Anul trecut, incendiile de vegetaţie au devastat aproximativ 121.000 de hectare de pădure şi tufişuri din Grecia în timpul celui mai mare val de căldură din ultimii 30 de ani.