Taiwan se pregăteşte de tot ce e mai rău. A fost organizat un amplu exerciţiu de atac aerian

Autor: Petru Mazilu 25.07.2022

Autorităţile din Taiwan organizează luni un amplu exerciţiu pentru a pregăti populaţia în cazul unui atac aerian. Exerciţiul are loc pe fondul tensiunilor în creştere dintre Taiwan şi China, potrivit Reuters.

Drumurile s-au golit şi oamenii au primit ordin să rămână în case în anumite părţi din Taiwan, inclusiv în capitala Taipei, luni, pentru un exerciţiu de raid aerian, în contextul în care insula îşi intensifică pregătirile în cazul unui atac chinezesc.

Sirenele au sunat pentru exerciţiile de evacuare obligatorie a străzilor, care au închis efectiv mai multe localităţi din nordul Taiwanului timp de 30 de minute.

De asemenea, o „alertă de rachete", care le cerea oamenilor să se adăpostească, a fost trimisă prin SMS.

„Este necesar să facem pregătiri în cazul unui război", a declarat primarul din Taipei, Ko Wen-je.

Exerciţiul de luni a fost numit Wan An, care înseamnă pace veşnică. În Taipei, poliţia a ordonat vehiculelor să stea pe marginea drumului, iar trecătorilor li s-a spus să se adăpostească. Magazinele şi restaurantele şi-au coborât obloanele şi au stins luminile pentru a evita să devină o ţintă în cazul unui atac pe timp de noapte.

Pompierii au exersat stingerea unui incendiu declanşat de un atac cu rachete. Sirenele au sunat 30 de minute mai târziu pentru a anunţa încheierea exerciţiului.

Exerciţiile periodice de raid aerian sunt impuse prin lege în Taiwan. Insula şi-a ridicat nivelul de alertă de la invazia rusă în Ucraina, chiar dacă nu a raportat nicio activitate militară chineză neobişnuită. Alte părţi ale Taiwanului vor efectua exerciţii de evacuare stradală în această săptămână. Exerciţiul a fost anulat în ultimii doi ani din cauza COVID-19.

China revendică Taiwanul, guvernat în mod democratic, ca fiind teritoriul său şi nu a exclus niciodată posibilitatea de a cuceri insula prin forţă. Taiwanul respinge revendicările de suveranitate ale Chinei şi anunţă că se va apăra.