Pandemia sufocă Australia: Ţara îşi doboară recordul de pacienţi internaţi în spitale cu COVID

Autor: Andreea Tobias 25.07.2022

Număr record de australieni afectaţi de COVID în spital, în timp ce Omicron creşte vertiginos. Bilanţul zilnic al deceselor a crescut, de asemenea, depăşind pentru prima dată 100 de morţi.

Numărul australienilor internaţi în spitale cu COVID-19 a atins luni un record de aproximativ 5.450, potrivit datelor oficiale, în timp ce răspândirea noilor subvariante Omicron, foarte contagioase, pune la grea încercare sistemul de sănătate la nivel naţional, notează Reuters.

Cifra a crescut de la sfârşitul lunii iunie, pe măsură ce tulpinile BA.4 şi BA.5 au devenit dominante, deoarece pot ocoli protecţia imunitară, fie că este vorba de vaccinare sau de o infecţie anterioară, în timp ce unii experţi spun că cea din urmă poate fi la fel de contagioasă precum rujeola.

Numărul celor internaţi în spitale este cel mai mare de la apariţia coronavirusului, depăşind recordul din ianuarie, de 5.390, în timpul primului val de infecţii Omicron.

Bilanţul zilnic al deceselor a crescut, de asemenea, depăşind sâmbătă pentru prima dată 100 de morţi.

Peste 1.000 de case de odihnă au avut focare, a precizat guvernul, deoarece persoanele în vârstă sunt în mare parte afectate.

În condiţiile în care mai multe centre de îngrijire a vârstnicilor se luptă cu un deficit de personal, sprijinul personalului de apărare din astfel de unităţi va fi prelungit până la sfârşitul lunii septembrie, a declarat ministrul apărării, Richard Marles.

"Este o măsură extremă şi este corect să o descriem astfel", a declarat acesta pentru postul de televiziune ABC. "Având în vedere numărul de focare pe care le avem în acest moment, este ceea ce trebuie făcut".

Mulţi lucrători de primă linie din spitale sunt, de asemenea, bolnavi sau în izolare, agravând criza din domeniul sănătăţii.

În timpul unei ierni aspre, în care circulă atât COVID-19, cât şi virusul gripal, autorităţile au recomandat folosirea măştilor în interior şi administrarea urgentă a unor doze de rapel de vaccin, în timp ce au recomandat companiilor să permită munca de acasă.

Australia, una dintre ţările cele mai puternic vaccinate împotriva COVID-19, a administrat două doze la aproximativ 95% dintre cei cu vârsta de peste 16 ani, deşi doar aproximativ 71% dintre aceştia au făcut vaccinuri de rapel.

Cu toate acestea, bilanţul său de aproximativ 9,13 milioane de infecţii şi 11.181 de decese a fost mai mic decât cel al multor economii dezvoltate.