Creşterea dobânzilor la lei determină firmele să se orienteze şi spre creditele în valută. Viteza de creştere anuală a creditelor corporate în valută s-a dublat faţă de începutul anului, ajungând în iunie la 27%. La creditele corporate în lei s-a menţinut ritmul

Autor: Claudia Medrega 26.07.2022

♦ Dobânzile la creditele corporate noi în lei au urcat în luna mai spre 7,3%, nivel aproape triplu faţă de cele la creditele corporate în euro, ce oscilează în jurul a 2,5% ♦ Şi la creditele în lei şi la cele în valută împrumuturile corporate sunt locomotiva ♦ Ritmul mediu de creştere al creditului privat total a ajuns în S1/2022 la 17,5%, cel mai rapid de după 2009.

Companiile au început să redescopere creditele în valută, mai ieftine, odată cu creşterea dobânzilor la lei, ritmul de creştere a creditelor corporate în valută ajungând în iunie 2022 la 27% faţă de iunie 2021, viteză aproape dublă faţă de cea de la începutul anului.

În ianuarie 2022, creditele pentru firme în valută creşteau cu 15% faţă de ianuarie 2021. În ceea ce priveşte creditele corporate în lei acestea au rămas pe parcursul primelor şase luni din acest an cu un ritm de creştere anual relativ constant, de circa 27%.

În luna iunie, viteza de creştere a creditelor corporate în valută (27,1% faţă de iunie 2021) chiar a depăşit uşor avansul anual al creditelor corporate în lei (26,7% faţă de iunie 2021). În ultima perioadă dobânzile la lei au sprintat puternic, în condiţiile în care şi inflaţia a explodat, trecând în iunie de 15%, iar do­bânzile mari reduc apetitul pentru împru­muturi în lei şi trimit firmele spre creditele în valută, unde dobânzile sunt mai mici.

De exemplu, la creditele corporate noi în lei dobânzile medii au urcat în luna mai spre 7,3% (după ce în 2021 au fost sub 5%), nivel aproape triplu faţă de dobânzile la împrumuturile pentru firme în euro, care oscilează în jurul a 2,5%.