Germania primeşte lovitură după lovitură: Prima economie a Europei este „în pragul recesiunii” din cauza crizei gazelor naturale din Rusia şi a inflaţiei energetice

Autor: Andrei Şerbănescu 26.07.2022

Încrederea în afaceri germane a scăzut, iar ţara este în pragul recesiunii, potrivit Institutului Ifo, un think tank din München, raportează Insider.

Indicele climatului de afaceri al institutului a scăzut la 88,6 în iulie – cel mai scăzut nivel din iunie 2020. Indicele se bazează pe un sondaj efectuat pe 9.000 de manageri din companiile germane.

Clemens Fuest, preşedintele Institutului Ifo, a declarat că ameninţarea unei penurii a gazului şi a preţurilor ridicate la energie afectează cea mai mare economie a Europei.

"Companiile se aşteaptă ca afacerile să devină mult mai dificile în lunile următoare", a declarat Fuest. „Germania este în pragul recesiunii”.

Rezultatele sondajului, publicat luni, au venit exact în momentul în care gigantul rusesc Gazprom a declarat că va reduce fluxurile de gaze naturale către Europa la 20% din capacitatea Nord Stream 1 începând de miercuri. Rusia a repornit conducta joi, după o întreţinere programată de 10 zile, menţinând fluxurile de gaze la 40% din capacitate.

Gazprom a declarat luni că va reduce din nou fluxurile de gaze naturale săptămâna aceasta din cauza unei probleme cu echipamentele, dar ministerul german al economiei a spus că „nu există niciun motiv tehnic” pentru reducerea anunţată. Ştirile au adus contracte futures pe gaze europene de referinţă în creştere cu până la 10% numai luni, extinzând câştigurile puternice care au dublat deja preţurile până în prezent.

Evoluţiile pun presiune asupra Europei, care deja se îngrijorează de o penurie de gaze naturale în această iarnă. Depinde de Rusia pentru 40% din necesarul total de gaze naturale, de la gătit în case până la centrale electrice. Cea mai mare parte a combustibilului în Europa este livrat prin conducte.

„Indicele climatului de afaceri Ifo, ca şi indicele managerilor de achiziţii, indică acum în mod clar o scădere a economiei germane”, a declarat Jorge Kraemer, analist economic la Commerzbank. „Cât de rău va decurge situaţia? Din păcate, asta depinde în mare parte de Vladimir Putin”.