Europa suferă din ce în ce mai rău: Reducerea gazelor ruseşti către UE loveşte puternic speranţele economice ale blocului. Ucraina raportează atacuri severe din partea Rusiei asupra regiunilor de coastă

Autor: Andrei Şerbănescu 26.07.2022

Rusia a declarat că va reduce livrările de gaz către Europa de miercuri, ca răspuns împotriva ţărilor care au susţinut Ucraina, în timp ce atacurile cu rachete din regiunile de coastă ale Mării Negre au născut îndoieli cu privire la fidelitatea Moscovei faţă de angajamentul de a permite Ucrainei să exporte cereale, a raportat Reuters.

Primele nave din Ucraina ar putea naviga în câteva zile în baza unui acord încheiat vineri, a declarat ONU, în pofida unui atac rusesc cu rachetă desfăşurat în weekend asupra portului ucrainean Odesa. Un purtător de cuvânt al administraţiei militare a spus că o altă rachetă a lovit regiunea Odesa marţi dimineaţa.

Creşterea costurilor energiei şi ameninţarea foametei cu care se confruntă milioane de oameni din ţările mai sărace arată că cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial, aflat acum la a şasea lună, are un impact care depăşeşte cu mult graniţele Ucrainei.

Ţările Uniunii Europene urmează să aprobe marţi o propunere de urgenţă pentru a-şi reduce cererea de gaz, în timp ce încearcă să renunţe la energia rusă în vederea unei posibile întreruperi totale.

Armata ucraineană a raportat marţi mai multe lovituri cu rachete de croazieră ruseşti în sudul ţării. Serhiy Bratchuk, un purtător de cuvânt al administraţiei militare din Odesa, a declarat pentru un canal de televiziune ucrainean că o rachetă trasă din direcţia Mării Negre a lovit regiunea, dar nu a oferit informaţii despre numărul şi starea victimelor.

La est de Odesa, de-a lungul coastei Mării Negre, infrastructura portuară de la Mykolaiv a fost afectată de un atac sever, potrivit primarului Oleksandr Senkevich.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii în afara orelor de program.

Un incendiu major a izbucnit la un depozit de petrol din districtul Budyonnovsky al Republicii Populare Doneţk, după ce trupele ucrainene au bombardat provincia, a informat TASS, citat de un reporter la faţa locului. Nu au fost raportate victime sau răniţi.

Gigantul energetic rus Gazprom a declarat luni că fluxurile de gaz către Germania prin conducta Nord Stream 1 vor scădea la 33 de milioane de metri cubi pe zi începând de miercuri, adică la jumătate din fluxurile curente, care reprezintă deja doar 40% din capacitatea normală. Înainte de război, Europa importa aproximativ 40% din totalul gazului său din Rusia.

Kremlinul spune că întreruperea gazelor este rezultatul unor probleme de întreţinere şi al sancţiunilor occidentale, în timp ce Uniunea Europeană a acuzat Rusia de şantaj energetic.

Politicienii din Europa au declarat în mod repetat că Rusia ar putea întrerupe gazul în această iarnă, un pas care ar duce Germania în recesiune şi ar afecta consumatorii deja puternic loviţi de inflaţia în creştere.

Moscova spune că nu este interesată de oprirea completă a furnizării de gaze către Europa.