Este oficial: Ţările UE ajung la un acord privind reducerea consumului de gaze în această iarnă

Autor: Dorin Oancea 26.07.2022

Ţările Uniunii Europene au convenit marţi asupra unui regulament de urgenţă pentru a reduce consumul de gaze naturale în această iarnă, în timp ce Europa se pregăteşte pentru o iarnă cu aprovizionarea incertă din partea Rusiei, anunţă Reuters,

"Aceasta nu a fost o misiune imposibilă! Miniştrii au ajuns la un acord politic privind reducerea cererii de gaze în perspectiva iernii care urmează", a scris într-un tweet Republica Cehă, care deţine preşedinţia rotativă a UE.

Ţările UE ajung la un acord privind reducerile de urgenţă ale gazelor pentru această iarnă

Europa se confruntă cu o presiune sporită a gazelor începând de miercuri, când compania rusă Gazprom a anunţat că va reduce fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania la o cincime din capacitate.

În condiţiile în care o duzină de ţări din UE se confruntă deja cu o reducere a livrărilor ruseşti, Bruxelles-ul îndeamnă statele membre să se pregătească economisind gazul şi stocându-l pentru iarnă, de teamă că Rusia va întrerupe complet fluxurile ca represalii la sancţiunile occidentale din cauza războiului cu Ucraina.

Miniştrii Energiei au aprobat o propunere prin care toate ţările UE să reducă în mod voluntar consumul de gaz cu 15% în perioada august-martie. Reducerile ar putea deveni obligatorii în cazul unei urgenţe în materie de aprovizionare, dar ţările au convenit să scutească numeroase ţări şi industrii, după ce unele guverne s-au opus propunerii iniţiale a UE de a impune o reducere obligatorie de 15% pentru fiecare ţară. citiţi mai departe.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că acordul îi va arăta preşedintelui rus Vladimir Putin că Europa rămâne unită în faţa ultimelor reduceri de gaze impuse de Moscova.