SIF Oltenia vrea ca EximBank să îi plătească 42 mil. lei pentru a ieşi din acţionariat. Societatea are 3,3% din bancă, ceea ce duce evaluarea băncii la 1,3 mld. lei

Autor: Eduard Ivanovici 26.07.2022

SIF Oltenia (SIF5) a anunţat piaţa de capital cu privire la demersurile privind retragerea din acţionariatul Băncii de Export-Import a României EximBank, se arată într-un raport publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

În data de 26 iulie, societatea a solicitat instituţiei bancare efectuarea plăţii sumei de 42,4 milioane de lei, reprezentând contravaloarea a 4.364.430 de acţiuni deţinute de SIF Oltenia la preţul stabilit prin raportul de evaluare.

3,2702% avea SIF Oltenia la EximBank la T1/2022, ceea ce duce evaluarea băncii la circa 1,3 miliarde de lei.

Anterior, Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor EximBank din 6 iunie 2022 a aprobat procesul de fuziune prin absorbţie dintre EximBank (societate absorbantă) şi Banca Românească (societate absorbită) şi Proiectul de Fuziune publicat în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, nr.1791 din data de 28 aprilie 2022. Achiziţia Băncii Româneşti este o premieră în istoria bancară din România, fiind prima dată când o bancă de stat cumpără o bancă privată cu capital străin.

În urmă cu două luni, SIF Oltenia a primit aprobare din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) cu privire la o ofertă publică de cumpărare de acţiuni emise de societate.Astfel, SIF Oltenia vrea să răscumpere un număr de 25 de milioane de acţiuni la un preţ de 2,5 lei/unitate, în total 62,5 milioane de lei. Scopul programului este reducerea capitalului social prin anularea acţiunilor răscumpărate.

SIF Oltenia are o capitalizare de peste 900 de milioane de lei, în contextul în care acţiunile SIF5 au urcat cu 11,5% în 2022, pe tranzacţii de 248 de milioane de lei. Prin comparaţie, BET-FI, indicare unde care include cele cinci societăţi de investiţii financiare şi Fondul Proprietatea, a scăzut cu 5,4% în aceeaşi perioadă, conform datelor BVB.