ZF Investiţi în România! Horaţiu Bucăţea, Qartz Residence: Cererea mare o avem fie pentru studiouri cumpărate ca investiţie, fie pentru 3-4 camere de familii

Autor: Bogdan Alecu 27.07.2022

Tot mai multe familii aleg să cumpere locuinţe mai spaţioase, motiv pentru care sunt dezvoltatori care deja înregistrează cereri fie pentru studiouri, fie pentru apartamente de 3-4 camere.

„Cele mai cerute apartamente au fost studiourile şi cele de 3-4 camere. Acestea au înregistrat cele mai mari vânzări. Studiourile sunt cumpărate ca investiţie, iar celelalte de familiile care vor o locuinţă mai mare. Primele apartamente s-au vândut de la demararea apartamentelor. Acum mai avem peste 50% din faza I precontractată. Odată cu războiul din Ucraina a fost o perioadă de două-trei săptămâni de stagnare, dar revenim pe un făgaş normal. Nu ne-am aşteptat să vindem din fază de proiect apartamente“, a spus Horaţiu Bucăţea, business manager Quartz Residence în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF&CEC Bank. Quartz Residence a atins un grad de vânzări de 50% pentru cele 152 de aparta­mente disponibile în cadrul proiectului. Lucrările de construcţii au început la jumătatea lunii ianuarie a anului în curs, iar termenul estimat de livrare este martie 2023. Situat în zona Pantelimon, proiectul reprezintă o investiţie 100% autohtonă, derulată de trei antreprenori cu experienţă în construcţii rezidenţiale: Adriana Butulan, Maria-Tatiana Radu şi Marian Costache. Valoarea estimată a investiţiei se ridică la 11 mil. euro, din care în procesul de dezvoltare au fost absorbite deja fonduri în valoare de 3 mil. euro.

„Acum dezvoltăm proiectul din Pantelimon, faza I a proiectului. 7.000 mp are terenul cu 152 de apartamente, din care 76 vor fi în prima fază, de la studiouri la apartamente cu patru camere. Lucrările au demarat în ianuarie şi până în decembrie facem recepţia primei faze şi începem etapa a doua. Proiectul a fost autorizat la final de 2021 şi cum am avut autorizaţia de construire, au urmat demersurile de pregătire şi am început construcţia“, a explicat business managerul.

„Terenul cumpărat avea PUZ aprobat şi demersurile au început  înainte. Suspendarea PUZ-urilor e o problemă de care se lovesc dezvoltatorii. Din momentul în care cumperi terenul şi până obţii autorizaţia de construire poate dura un interval şi de patru-cinci ani. Acum şi noi ne gândim ce vom face după ce finalizăm proiectul Quartz. Este greu să faci un plan pe 4-5 ani pe o piaţă dinamică.“

El este de părere că scăderea plafonului de TVA de 5% afectează atât dezvoltatorul cât şi clientul care acoperă diferenţa de preţ. O modificare amplă nu se poate face în timpul construcţiei spre exemplu.

Adriana Butulan, Maria-Tatiana Radu şi Marian Costache, dezvoltatorii Quartz Residence, şi-au început activitatea pe piaţa rezidenţială autohtonă în anul 2015. Până la demararea ansamblului din estul Bucureştiului, aceştia au finalizat şi vândut peste 650 de apartamente în zona Capitalei, în cadrul Venus Residence 1 şi Venus Residence 2, parte din Metalurgiei Park Residence – proiecte cu o valoare investiţională cumulată de 14 milioane de euro.