INTERVIU. Piaţa imobiliară se transformă. David Hay, acţionar America House: Hipermarketurile se vor transforma sau chiar dispărea, dezvoltatorii vor lua în vizor clădirile vechi, iar chiriile la birouri vor creşte

Autor: Bogdan Alecu 27.07.2022

♦ Anularea PUZ-urilor şi a PUG-ului Bucureştiului alături de lipsa de noi autorizaţii pentru proiecte imobiliare vor reduce în următorii ani oferta de birouri, timp în care chiriile vor creşte ♦ Noile generaţii mizează mai mult pe proximitate, motiv pentru care hipermarketurile vor pierde încet teren.

Anularea Planului Urbanistic General al Capitalei - decizie care nu este definitivă, dar care vine după anularea PUZ-urilor de sector - va pune o presiune tot mai mare în următorii doi ani pe piaţa de birouri din Bucureşti pe măsură ce com­paniile vor căuta noi spaţii, dar dez­voltatorii nu vor mai avea ce oferi.

„Un impact asupra pieţei de birouri din Bucureşti este lipsa de ofertă în 2023 şi 2024 din cauza problemelor lega­te de autorizaţii. Nu prea mai sunt dez­volta­tori care să îşi asume acest risc. Mai există şi pro­blema costurilor din construcţii. Poate vom ve­dea o stabili­zare, poa­te o reducere cum ve­dem la oţel dar până de curând era o problemă. În 2024 vom avea un supply de aproape zero pe office. A­cest lucru va avea un impact dublu - chiriile vor creşte şi ran­damentele vor rămâne la acelaşi nivel sau chiar se vor micşora. Ulterior, în următorii doi ani vom vedea o reducere a randamentelor în Bucureşti (o creştere a preţurilor clădirilor în tranzacţii - n.red.)“, a spus David Hay, cel care a condus timp de şapte ani afacerile AFI Europe, iar în 2020 a devenit partenerul Morgan Stanley pe piaţa locală, achi­ziţionând clădirea de birouri America House din Piaţa Victoriei.