Activele celor mai mari zece administratori de investiţii din România au scăzut cu 1 mld. euro în primele şase luni din 2022

Autor: Liviu Popescu 31.07.2022

♦ Raiffeisen AM, cea mai mare scădere, respectiv 35%, urmată de BRD AM (28%), Amundi (26%) ♦ La polul opus activele Patria AM au urcat cu 10% în contextul unei expuneri mai scăzute pe obligaţiuni ♦ Din această scădere de 5,2 mld. lei, circa 4,1 mld. lei sunt retragerile clienţilor ca urmare a scumpirilor accelerate care au afectat fondurile de obligaţiuni.

Pe fondul scumpirilor accele­rate din economie, care au adus o inflaţie record pentru ultimii 20 de ani şi au diminuat puternic preţul obligaţiunilor, ceea ce a dus la pierderi pentru investitori şi la retrageri de bani, activele celor mai mari zece administratori de investiţii din România, precum BT Asset Manage­ment, Erste AM, Raiffeisen, care au câteva sute de mii de clienţi, au scăzut cu 1 mld. euro în primele şase luni din 2022. Astfel, activele gestionate de aceşti admi­nistratori, adică valoarea investiţiilor în fonduri de obligaţiuni, de acţiuni, dar şi depozitele bancare şi alte instrumente financiare, era la iunie 2022 de 19,7 mi­liarde de lei, comparativ cu 25,2 miliarde de lei la decembrie 2021, echivalentul unei scăderi de 5,2 miliarde de lei, adică 22%.

Şi faptul că Bursa de la Bucureşti a avut o scădere de 6% prin BET şi-a pus amprenta în sens negativ asupra activelor societăţilor.

Potrivit datelor Asociaţiei Administra­torilor de Fonduri (AAF), retragerile investitorilor din primele şase luni ale anului 2022 au fost de 4,1 mld. lei, aşadar cea mai mare parte a scăderii activelor a fost determinată de ieşirile de bani din fonduri, decizie luată de investitori pe fondul unor pierderi acolo unde plasamentele au fost în obligaţiuni.