TRANZACŢIE SURPRIZĂ: Sunman, un grup din Turcia a preluat Noriel, cu activitate în producţia, distribuţia şi retailul de jucării. Fondul de investiţii Enterprise Investors a vândut ultimul business pe care-l mai avea în România

Autor: Cristina Roşca 27.07.2022

Grupul Sunman din Turcia, ce are activităţi în retailul, distribuţia şi producţia de jucării, a cumpărat Noriel, o companie românească din acelaşi domeniu, de la fondul de investiţii Enterprise Investors. Finalizarea tranzacţiei a avut loc în data de 26 iulie 2022.

Grupul Sunman a lucrat în această tranzacţie împreună cu casa de avocatură Wolf Theiss, a cărei echipă a fost coordonată de Ilenei Glodeanu, avocat partener.

„Prin achiziţia Grupului Noriel, o afacere robustă de tip omnichannel cu 88 de magazine moderne situate pe întreg teritoriul României, ne-am îndeplinit obiectivul de a ne extinde acoperirea în afara Turciei, piaţa românească şi cea din Europa Centrală şi de Est având o importanţă strategică pentru noi. Am apreciat foarte mult sprijinul acordat de echipa Wolf Theiss în cadrul acestei tranzacţii extrem de competitive", a declarat Cem Sunman, chairman Sunman Group.

Grupul Sunman Toys a fost fondat în 1985, în Kadıköy, Istanbul. Compania ce are în portofoliu mărcile Sunman şi Toyzz Shop a semnat de-a lungul anilor mai multe parteneriate de licenţă. Unul dintre aceste acorduri a fost parafat în 1996 cu Walt Disney.

La începutul anilor 2000, grupul a început să dezvolte propriile magazine, ajungând între timp la peste 250 de unităţi în peste 50 de oraşe din Turcia şi Cipru.

Acum, turcii au cumpărat o companie care are un model similar – producţie, distribuţie şi retail, grupul Noriel. Compania Noriel a fost iniţial un business de familie, vândut succesiv – parţial sau total – unor fonduri de investiţii. Cel mai recent a fost în portofoliul Enterprise Investors, care cu această tranzacţie a vândut ultimul business pe care-l mai avea în România.

"A fost o adevărată plăcere pentru noi să asistăm o afacere de familie precum Suman Group în cadrul primei lor tranzacţii pe piaţa românească de jucării. Suntem foarte recunoscători pentru oportunitatea de a lucra cu un investitor turc de un asemenea calibru", a declarat Ileana Glodeanu, avocat partener şi coordonatoarea practicii Corporate / M&A în cadrul biroului Wolf Theiss din Bucureşti.

Noriel este liderul pieţei de jucării.