Rusia plănuieşte să organizeze exerciţii militare în Estul ţării în luna august. Ministrul apărării susţine că puterea Moscovei de a organiza astfel de exerciţii nu este afectată de războiul din Ucraina

Autor: Andrei Şerbănescu 27.07.2022

Rusia intenţionează să organizeze exerciţii militare strategice în estul ţării începând de luna viitoare, la mii de kilometri distanţă de războiul din Ucraina, a anunţat marţi ministerul apărării, raportează Reuters.

Exerciţiile „Vostok” (Est) se vor desfăşura între 30 august şi 5 septembrie. Ele par menite să transmită un mesaj că Rusia, în ciuda războiului costisitor de cinci luni din Ucraina, rămâne concentrată pe apărarea întregului său teritoriu, fiind capabilă în termeni militari să susţină „the business as usual”.

Dar aceasta poate fi o provocare, având în vedere pierderile mari de oameni şi echipamente ale Moscovei în Ucraina - inclusiv trupe şi echipamente trimise acolo din districtul militar din est unde vor avea loc simulările de război.

„O mulţime de trupe şi echipamente din MD (districtul militar) din est au fost deja dislocate, rotite, pierdute şi ucise în Ucraina începând cu luna februarie, aşa că va fi interesant să vedem ce pot salva pentru această demonstraţie”, a spus Mathieu Boulegue, specialist militar la centrul de gândire Chatham House din Londra.

Într-o declaraţie recentă, ministerul apărării a subliniat că puterea Rusiei de a desfăşura astfel de exerciţii nu este afectată de ceea ce Kremlinul numeşte o „operaţiune militară specială” în Ucraina.

Acesta a spus că Rusia nu a anulat nicio activitate de antrenament sau cooperare internaţională, iar exerciţiile vor fi furnizate cu tot personalul, armele şi echipamentele necesare.

„Vă atragem atenţia asupra faptului că doar o parte a Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse este implicată în operaţiunea militară specială (în Ucraina), al cărei număr este suficient pentru a îndeplini toate sarcinile stabilite de Comandantul Suprem”, se arată în comunicat.

Directorul CIA, William Burns, a declarat săptămâna trecută că Statele Unite au estimat că 15.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi în Ucraina din februarie - tot atâtea morţi cât a suferit armata sovietică într-un deceniu de război în Afganistan.

Districtul militar de est include o parte a Siberiei şi îşi are sediul în Khabarovsk, lângă graniţa cu China. Exerciţiile vor include unele forţe străine, a spus ministerul apărării, fără a preciza din ce ţări vor proveni ele.

Exerciţiile anterioare Vostok din 2018 s-au desfăşurat la scară masivă, cu aproape 300.000 de soldaţi implicaţi, la care au participat şi efective din armata chineză.

Participarea sau absenţa Chinei din acest an va oferi indicii semnificative despre starea relaţiilor bilaterale, pe măsură ce Putin încearcă să curteze Beijingul într-un moment de confruntare sporită între Rusia şi Occident.