Veşti bune din piaţa auto: Producătorul Mercedes-Benz a înregistrat o creştere a veniturilor în al doilea trimestru din 2022

Autor: Daniel Belu 27.07.2022

Mercedes-Benz se aşteaptă la o creştere semnificativă a veniturilor şi la un profit uşor mai mare în 2022 faţă de anul trecut, majorându-şi perspectivele în condiţiile în care firma a raportat miercuri un salt de 8% în profitul ajustat din trimestrul al doilea, la 4,9 miliarde de euro (4,97 miliarde de dolari), conform CNBC.

Constructorul de automobile de lux declarase anterior că se aşteaptă la venituri uşor mai mari în acest an şi la un profit egal cu cel de anul trecut.

Cu toate acestea, incertitudinile cauzate de războiul din Ucraina, inflaţia ridicată, creşterile de dobândă şi pandemia, în special în China, ar putea afecta activitatea, a avertizat producătorul auto.

Cu toate acestea, numărul comenziilor este unul mare şi se aşteaptă ca Mercedes-Benz Cars să înregistreze o uşoară creştere a vânzărilor, a precizat acesta, segmentul de lux fiind prognozat să crească cu peste 10%.

Înmatriculările de autoturisme în Europa au înregistrat un declin de 12 luni, în condiţiile în care problemele legate de lanţul de aprovizionare şi creşterea preţurilor au afectat vânzările, însă producătorii de automobile de lux, capabili să acorde prioritate vehiculelor de top, s-au dovedit în general mai rezistenţi, deoarece clienţii mai bogaţi au continuat să cheltuiască.

Constructorul de automobile de lux a înregistrat un randament ajustat al vânzărilor de 14,2% în divizia Mercedes-Benz Cars, în creştere de la 12,8% în acelaşi trimestru al anului trecut, în timp ce randamentul în divizia Vans a scăzut uşor la 10,1% de la 11,4% anul trecut.

Privind în perspectivă, şi-a majorat marja de profit ajustată aşteptată pentru divizia Cars în a doua jumătate a anului la 12-14%, de la 11,5-13% anterior.

Prima jumătate a înregistrat o marjă de 15%, dar costurile mai mari cu materialele, cheltuielile de cercetare şi dezvoltare şi efectele pieţei maşinilor de ocazie ar putea afecta a doua jumătate a anului.

Abordând preocupările legate de modul în care industria germană va gestiona consumul de gaze în cazul unor noi reduceri ale aprovizionării din Rusia, Mercedes-Benz a declarat că ar putea reduce consumul de gaze în Germania cu 50% dacă ar avea loc o punere în comun regională şi că a găsit o modalitate de a face să funcţioneze atelierul de vopsitorie de la uzina sa din Sindelfingen fără gaz în caz de urgenţă.