Europa este de acord cu planul de urgenţă pentru a reduce cererea de gaze. Kievul susţine că Rusia doreşte să impună o „teroare a preţurilor” prin restricţiile de aprovizionare impuse Uniunii Europene

Autor: Andrei Şerbănescu 27.07.2022

Ţările Uniunii Europene care se pregătesc pentru noi reduceri ale aprovizionării cu gaze ruseşti au aprobat marţi un plan de urgenţă pentru a reduce cererea, după ce au încheiat acorduri de compromis pentru a limita reducerile pentru unele ţări, raportează Reuters.

Europa se confruntă de miercuri cu o presiune mai strânsă a gazelor, atunci când compania rusă Gazprom a declarat că va reduce fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Germania la o cincime din capacitate.

Având în vedere că o serie de ţări UE se confruntă deja cu livrări mai scăzute ale Rusiei, Bruxelles-ul îndeamnă statele membre să economisească gaz şi să-l depoziteze pentru iarnă, temându-se că Rusia va opri complet fluxurile ca represalii pentru sancţiunile din cauza războiului din Ucraina.

Miniştrii Energiei au aprobat o propunere pentru toate ţările UE de a reduce voluntar consumul de gaze cu 15% în perioada august-martie faţă de media 2017-2021.

Reducerile ar putea fi obligatorii în caz de urgenţă în aprovizionare, cu condiţia ca majoritatea ţărilor UE să fie de acord.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că acordul îi va arăta preşedintelui rus Vladimir Putin că Europa rămâne unită.

Ungaria a fost singura ţară care s-a opus acordului, au declarat doi oficiali UE.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia reduce aprovizionarea pentru a impune o „teroare a preţurilor” împotriva Europei.

"Folosind Gazprom, Moscova face tot posibilul pentru ca iarna viitoare să fie cât mai dură pentru ţările europene. Trebuie răspuns la teroare - impuneţi sancţiuni", a declarat Zelenski într-un apel video de marţi.

Gazprom a dat vina pentru ultima sa reducere pe nevoia de a opri funcţionarea unei turbine. Şeful UE pentru energie, Kadri Simson, a respins acest motiv, apreciind mişcarea ca fiind „motivată politic”.

Simson a spus că acordul ar trebui să ofere cadrul necesar ţărilor pentru a economisi suficient gaz în vederea trecerii prin iarnă, dacă Rusia va reduce complet livrările. Cu toate acestea, o iarnă neobişnuit de rece ar necesita măsuri mai severe.

Rusia a furnizat 40% din gazul UE înainte de a invada Ucraina pe 24 februarie.