Guvernul a inclus pe agendă memorandumul pentru listarea Salrom pe piaţa principală a Bursei de la Bucureşti printr-un IPO derulat de Fondul Proprietatea

Autor: Tibi Oprea 27.07.2022

Guvernul României a inclus pe agenda şedinţei din 27 iulie 2022 un memorandum cu tema admiterii la tranzacţionare a acţiunilor Societăţii Naţionale a Sării (Salrom), singurul producător de sare din România, pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti printr-o ofertă publică iniţială (IPO) de vânzare derulată de către Fondul Proprietatea (FP).

Anterior, în data de 5 iulie 2021, Adunarea Generală a Acţionarilor Salrom a aprobat în principiu listarea companiei la BVB printr-o ofertă publică a acţiunilor societăţii deţinute de Fond. Ca urmare a unui proces de selecţie competitiv, Fondul a selectat BRD – Groupe Société Générale ca bancă de investiţii pentru a coordona tranzacţia.

„Aprobarea este o evoluţie pozitivă, deoarece permite Fondului să îşi exploreze opţiunile cu privire la o potenţială realizare totală sau parţială a deţinerii sale în companie”, menţiona FP în raportul financiar aferent primelor trei luni din 2022.

La 31 martie 2022, Fondul Proprietatea deţinea 49% din capitalul social al Salrom (2,01 milioane de acţiuni), participaţie evaluată la 216,7 milioane de lei şi care reprezintă circa 1,5% din activul net al FP. Valoarea a fost stabilită pe baza raportului de evaluare din 31 octombrie 2021, prin aplicarea metodei de evaluare prin venit utilizând metoda fluxurilor de numerar actualizate.

Cu un număr mediu de 1.437 de angajaţi la 31 decembrie 2021, Salrom este controlată în proporţie de 51% de statul român, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, arată datele de la Confidas.ro.

La începutul lunii august 2021, Claudiu Năsui, fost ministru al Economiei, spunea în cadrul unei ediţii a emisiunii de business ZF Live că producătorul de sare va veni la bursă într-un an în cazul optimist, respectiv într-un an şi jumătate într-un caz mai realist. Acesta a afirmat că, pe lângă sare şi grafit, Salrom va exploata şi materia primă necesară pentru producţia de baterii pentru maşini electrice, asta în urma listării la bursă şi a atragerii de investiţii.

Salrom a încheiat anul 2021 cu un profit net de 60,2 milioane de lei, în urcare cu 423,5% faţă de rezultatul anului precedent, la venituri operaţionale de 374,5 milioane de lei, plus 24,8%, potrivit calculelor realizate de ZF pe baza datelor din raportul pe T1/2022 al Fondului Proprietatea.

Pentru 2022, Salrom are bugetate un profit net de 66,2 milioane de lei, un profit operaţional de 74,2 milioane de lei (faţă de 27,4 mil. lei în 2021) şi venituri operaţionale de 425,8 milioane de lei. Procentual, profitul este aşteptat să urce cu aproape 10%, iar veniturile cu 23,4%, arată calculele ZF.

Compania avea la finele anului trecut capitaluri proprii de 510,6 milioane de lei, cu aproape 58 de milioane de lei mai mult faţă de finalul anului 2020, conform calculelor realizate de ZF pe baza datelor de la Ministerul de Finanţe.