Românii au virat 5,4 mld. lei la fondurile de pensii Pilon II în prima jumătate din 2022, dar portofoliile acestor fonduri au avut minus 1,7 mld. lei. Cu alte cuvinte o scădere totală de 7 mld. lei şi o pierdere medie de 7% din cauza scumpirilor care au afectat obligaţiunile

Autor: Liviu Popescu 28.07.2022

♦ Adică milioane de salariaţi au plătit comisioane pentru pierderi. Pe când şi alte investiţii decât clasicele obligaţiuni şi acţiuni pentru P2? ♦ „Din păcate, structura actuală de portofoliu a fondurilor de pensii Pilon II va conduce la acest rezultat de fiecare dată când rata inflaţiei creşte sau rata inflaţiei rămâne ridicată“ ♦ ASF este instituţia care decide cum să investească P2.

Câteva milioane de salariaţi, adică aceia care cotizează cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor de bătrâneţe, au virat 5,4 miliarde de lei în prima jumătate din 2022 către fondurile de pensie Pilon II, însă când şi-au verificat conturile pentru a vedea cum îşi vor răsplăti nepoţii peste ani şi ce medicamente vor cumpără au constat că în pofida contribuţiilor periodice au avut pierdere în primul semestru al anului.

Mai exact, în pofida intrărilor de bani de 5,4 mld. lei din ianuarie până în iunie 2022, activele, adică portofoliile fondurilor de pensii private Pilon II – cei mai mari investitori ai Bursei de la Bucureşti şi cu deţineri semnficative la Banca Transilvania, Petrom, Romgaz, au scăzut cu 1,7 miliarde de lei din cauza expunerii substanţiale pe datoria statului român, ceea ce înseamnă că scăderea totală este de circa 7 mld. lei. Tradusă în pierderi pe portofoliu, această scădere înseamnă în medie un minus de 7%, arată calculele realizate de ZF.

Cu alte cuvinte, cei ghinionişti care se pensionează acum prin Pilon II, numărul fiind totuşi extrem de scăzut raportat la numărul total de participanţi, încasează o pensie privată mai mică decât ar fi făcut-o în decembrie 2021. Însă miza de miliarde de euro este cum va arăta structura portofoliilor Pilon II pe viitor mai ales în contextul în care o criză ca cea din prima jumătate din 2022 – război, inflaţie şi preţurile energiei la ceruri – taie ani de randamente şi investiţii?