Ministrul chinez al industriei, Xiao Yaqing, a intrat sub lupa regimului. Oficialul este investigat pentru încălcarea a disciplinei şi a legii

Autor: Petru Mazilu 28.07.2022

Xiao Yaqing, şeful de rang înalt al Ministerului Industriei şi Tehnologiei Informaţiei din China (MIIT), este investigat pentru suspiciuni de încălcare a disciplinei şi a legii, a anunţat joi presa de stat chineză, potrivit Reuters.

Numele lui Xiao nu a apărut pe lista publicată miercuri de Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, a oficialilor aleşi pentru a lua parte la cel de-al 20-lea congres al partidului, care va avea loc la sfârşitul acestui an. În calitate de ministru în funcţie, Xiao trebuia să fie pe listă.

Ulterior, presa de stat a anunţat că ministrul este investigat însă nu a oferit alte detalii.

Xiao, în vârstă de 62 de ani, a mai condus Administraţia de Stat pentru Reglementarea Pieţei şi Comisia de Supraveghere şi Administrare a Activelor de Stat.

Ministerul Industriei şi Tehnologiei Informaţiei supraveghează o parte importantă a economiei chineze care include telecomunicaţiile 5G, semiconductorii, vehiculele electrice şi producţia de vaccinuri.

Ultima apariţie publică a lui Xiao a fost la 6 iulie, când a prezidat o conferinţă virtuală a miniştrilor informaţiilor din gruparea BRICS, care include şi Brazilia, Rusia, India şi Africa de Sud.