Costul războiului pentru Rusia: Peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina

Autor: Petru Mazilu 28.07.2022

Peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi în războiul din Ucraina, au declarat oficiali americani în cadrul unei şedinţe de informare a parlamentarilor SUA, potrivit CNN

Peste 75.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în timpul războiului din Ucraina, au declarat miercuri, în cadrul unei şedinţe de informare clasificate, oficiali ai administraţiei Biden pentru parlamentarii americani.

„Am fost informaţi că peste 75.000 de ruşi au fost ucişi sau răniţi, ceea ce este enorm... peste 80% din forţele lor terestre sunt împotmolite şi sunt obosite", a declarat pentru CNN democrata Elissa Slotkin.

Totuşi, este dificil să se evalueze în mod independent numărul victimelor din război.

Următoarele săptămâni de război vor fi cruciale, au declarat oficiali americani şi occidentali, deoarece ucrainenii vor încerca să organizeze o contraofensivă majoră în sud înainte de iarnă. Ucraina caută întăriri suplimentare, li s-a spus legislatorilor în cadrul briefingului de miercuri.

Ucraina va avea ca obiectiv să recucerească oraşul Herson din sud, ocupat de Rusia din martie, susţin oficialii americani şi occidentali.

„Un fel de conversaţie principală în cadrul briefingului a fost, ştiţi, ce mai mult putem şi ar trebui să facem pentru ucraineni, literalmente în următoarele trei până la şase săptămâni, foarte urgent. Ucrainenii vor să meargă în sud şi să facă operaţiuni în sud. Şi vrem ca acestea să aibă cât mai mult succes posibil. Cred că ceea ce am auzit foarte ferm de la preşedintele Zelensky şi a fost întărit astăzi este că ucrainenii vor cu adevărat să lovească Rusia în dinţi de câteva ori înainte de venirea iernii, să-i pună în cea mai bună poziţie posibilă, în special lovindu-i în sud", a declarat Slotkin.

În timpul briefingului, Slotkin a declarat că există un sprijin bipartizan pentru trimiterea către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acţiune, cunoscute sub numele de ATACMS, care pot lovi până la 180 de mile distanţă. Ucrainenii au cerut insistent de luni de zile ca SUA să le furnizeze aceste sisteme, deoarece HIMARS pe care le deţin pot lovi doar la distanţe de aproximativ 49 de mile.

Însă consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a declarat săptămâna trecută, la Forumul de securitate Aspen, că americanii nu vor furniza ATACMS, deoarece acestea ar putea fi folosite pentru a lovi pe teritoriul rusesc, ceea ce ar duce la o escaladare şi mai mare a războiului.