Deloitte: Impozitarea în domeniul HoReCa şi a microîntreprinderilor se schimbă. Ce regim fiscal alegem?

Ziarul Financiar 28.07.2022

 

Regulile de impozitare aplicabile microîntreprinderilor şi societăţilor din domeniul ospitalităţii (HoReCa) se schimbă din nou din 2023, astfel că dispare impozitul specific pe suprafaţa de servire, iar societăţile vizate trebuie să analizeze în amănunt ce regim fiscal este mai favorabil: impozit pe profit sau impozit pe cifra de afaceri.

Totodată, de anul viitor, regimul de impozitare pentru microîntreprinderi devine opţional şi scade pragul de încadrare de la un milion de euro la 500.000 euro. Deşi cota de impozitare devine unică (i.e. 1%), se restricţionează accesul la acest regim de impozitare pentru societăţile care realizează venituri din consultanţă şi/sau management în proporţie mai mare de 20% din veniturile totale şi se limitează la cel mult trei numărul de societăţi care aplică acest regim şi la care un acţionar poate deţine peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot.

Impozitul specific dispare. Ce alternative au companiile din HoReCa?

În domeniul HoReCa, impozitul specific acestor activităţi, respectiv impozitul fix în funcţie de suprafaţa de servire, este eliminat după cinci ani de la apariţia sa, perioadă în care au fost multe incertitudini legate de modul de aplicare (de la delimitarea veniturilor şi cheltuielilor pentru a stabili impozitul specific sau pe profit, la aplicarea facilităţii privind sponsorizările etc.).

Astfel, de la 1 ianuarie 2023, companiile din industria ospitalităţii vor putea opta pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor sau pentru aplicarea impozitului pe profit. Interesant este însă că, deşi pentru toate celelalte categorii de contribuabili, regimul de microîntreprindere este plafonat la 500.000 de euro cifră de afaceri, pentru HoReCa această limită nu se aplică. Prin urmare, chiar dacă depăşesc acest plafon, companiile din HoReCa pot opta pentru plata unui impozit de 1% din cifra de afaceri. Acest sistem, desigur, va avantaja companiile mari.

Iniţiatorii actului normativ susţin că măsura era necesară având în vedere că, „din analiza efectelor aplicării măsurii (n.r. impozitul specific), a rezultat faptul că aceasta nu a condus la atingerea obiectivului estimat, fiind aplicată pentru un număr redus de contribuabili”. Totodată, aceştia estimează că impactul acestor modificări va fi unul pozitiv, „dat fiind faptul că, prin aplicarea regimului privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, aceştia beneficiază, astfel, de un sistem de impunere simplificat”.

Într-adevăr, contribuabilii din industria HoReCa ce vor alege acest mod de impozitare vor determina mult mai simplu impozitul datorat decât cei care aplică impozitul pe profit, fapt ce va simplifica şi activitatea de control, dat fiind că autorităţile verifică mai uşor baza de impozitare în cazul microîntreprinderilor.

Pe de altă parte, înainte de alegerea regimului fiscal, trebuie efectuată o analiză care sa aibă în vedere toate aspectele relevante, cum ar fi existenţa pierderilor fiscale, impozitul cu reţinere la sursă ce ar putea fi datorat, având în vedere neclarităţile legate de aplicarea Directivei privind Dobânzile şi Redevenţele şi a Tratatelor de evitare a dublei impuneri sau aplicabilitatea regulilor privind preţurile de transfer.

În concluzie, societăţile care au fost supuse până acum acestor forme de taxare, respectiv impozitul pe venit (şi acum nu mai îndeplinesc condiţiile necesare) sau cel specific, trebuie să analizeze opţiunile pe care le au la dispoziţie pentru a alege regimul cel mai favorabil pentru activitatea desfăşurată.

Material de opinie de Camelia Malahov, Director, şi Răzvan Urzică, Senior Consultant, Deloitte România