Medic de familie: Izolarea pacienţilor pozitivi este la alegerea lor, noi recomandăm să stea acasă. Într-o boală infecţioasă, primul pas este izolarea

Autor: Georgiana Mihalache 28.07.2022

Pacienţii confirmaţi cu COVID-19 pot alege dacă rămân sau nu în izolare, după ce, odată cu ieşirea din starea de alertă, au dispărut şi măsurile de limitare a infectării, cum sunt carantina, purtatul măştii în spaţiile închise.

În ultimele săptămâni, numărul de cazuri de pacienţi infectaţi cu COVID-19 a explodat, de la câteva sute de cazuri, la câteva mii, chiar zeci de mii de pacienţi confirmaţi.

Din datele autorităţilor, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 9.300 de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2.

„(Izolarea – n.red.) este la alegere. Recomandarea este ca pacienţii să stea în izolare, pentru că cei care lucrează au dreptul la concediu timp de 5 zile în cazul celor vaccinaţi şi 7 zile cei nevaccinaţi. Le recomandăm să stea acasă. Asta nu înseamnă că dacă au nevoie să meargă la spital cu mască şi maşina personală nu o pot face. Din punctul meu de vedere, nu aş da această libertate, într-o boală infecţioasă, primul pas este să te izolezi. Pacienţii fac test acasă, fac şi oficial în cazul unui rezultat pozitiv. Am avut pacienţi care s-au dus şi la serviciu, deşi aveau simptomele specifice”, a spus medicul de familie Mihaela Popescu din Bucureşti.

Şi medicul Gindrovel Dumitra, din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, a explicat că nu mai există reguli legale, ci doar recomandări.

„Testarea trebuie făcută la o instituţie acreditată (medic de familie, spital, centru de testare, spital), după care se înregistrează rezultatul în Corona Forms şi se generează documentul care atestă infectarea, în cazul unui pacient pozitiv. Persoana va fi sunată de către DSP şi va intra în izolare cinci zile în cazul celor vaccinaţi şi trecuţi prin boală sau şapte zile cei nevaccinaţi. Această izolare este de bună voie, nu mai sunt reguli coercitive. Carantina nu mai există în cazul contacţilor direcţi”, a explicat medicul.

Întrebat cum comentează lipsa măsurilor, în contextul exploziei de cazuri, medicul Gindrovel Dumitra a spus că „măsurile de protecţie sunt insuficiente, însă izolarea este o responsabilitate individuală şi pentru comunitate”.

Ministerul Sănătăţii a trimis o informare privind ce trebuie să facă un pacient dacă are simptome de COVID, însă informaţiile se referă doar la partea medicală, dacă rezultatul este pozitiv şi simptomele sunt uşoare, medii sau grave. În cazul simptomelor uşoare, pacienţii rămân sub observaţie la medicul de familie, în cazul celor medii recomandă o consultaţie la centrele de evaluare, iar când un pacient are simptome agravate se recomandă spitalizarea.