ZF Bankers Summit 2022. Mădălina Teodorescu, vicepreşedinte First Bank: Costurile de producţie au crescut şi implicit accesarea liniilor de finanţare, care era la 60% şi se mută spre 80%. Nevoia de finanţare a crescut puţin

Autor: Roxana Rosu 29.07.2022

„Dacă dăm drumul şi la programele guvernamentale, există multe oportunităţi pentru România”.

Creşterea preţurilor şi inflaţia au dus la majorarea costurilor de producţie pentru companii şi implicit am remarcat un avans la accesarea liniilor de finanţare, care era pe la 60% şi se mută acum spre 80%, a declarat Mădălina Teodorescu, vicepreşedinte al First Bank.

„Nevoia de finanţare a crescut puţin. În ciclurile de livrare este o interferenţă pe zona de transport, deci companiile cresc puţin stocurile pentru a nu fi afectate în procesul de producţie de întârzierea livrărilor. Plus, în context de incertitudine, te gândeşti de două ori înainte să faci o investiţie pe termen lung, vrei să vezi unde se duc lucrurile. Investiţii însă se fac în continuare. Primele şase luni arată spectaculos la volumele de creditare”, a spus Mădălina Teodorescu în cadrul conferinţei ZF Bankers Summit 2022, care s-a desfăşurat în perioada 11-13 iulie.

În opinia ei, contextul actual, deşi dificil, crează numeroase oportunităţi de dezvoltare a businessului, susţinute de instrumentele pe care le au companiile la dispoziţie, inclusiv programe neguvernamentale, fonduri nerambursabile, subvenţii de dobânzi, garanţii de stat.