Business sportiv. Doar 4.343 de absolvenţi au terminat licee cu program de educaţie fizică şi sport, nici măcar 1% din total

Autor: Mirabela Tiron 29.07.2022

Doar 4.341 de absolvenţi de liceu, adică nici măcar 1% din totalul absolvenţilor de bacalaureat, au terminat cursurile unui liceu cu program de educaţie fizică şi sport în 2019, arată datele Institutului Naţional de Statistică. Situaţia este similară cu cea din ultimii cinci ani, în condiţiile în care la nivel naţional nu s-au dezvoltat mai multe licee cu profil sportiv. Cu un an în urmă se înregistrau doar 4.175 de absolvenţi de liceu cu program de educaţie fizică şi sport iar în anul 2010 erau doar 3.426 de absolvenţi.

Liceele cu profil sportiv sunt încadrate la filiera vocaţională în sistemul românesc de învăţământ iar acestea pun la dispoziţie o infrastructură sportivă unde tinerii se pot antrena.

În total în România sunt doar 36 de licee cu profil de educaţie fizică şi sport, aproape la fel ca în urmă cu 20 de ani când la nivel naţional funcţionau 31 de licee cu profil sportiv, mai arată datele de la Statistică.

Cei mai mulţi absolvenţi de licee de educaţie sportivă au fost în Capitală, 681 de persoane, în timp ce în provincie, în Argeş au fost 237 de absolvenţi (locul doi) iar în Cluj 184 de absolvenţi.

În Călăraşi, Harghita şi Sălaj s-au înregistrat cei mai puţin absolvenţi de licee cu program de educaţie fizică, sub 25 de persoane, arată aceiaşi sursă.

În şcoli  nu se  fac mai mult de două ore de sport, încurajarea activităţilor sportive în şcoală nu  a reprezentat o prioritate pentru cei din învăţământ. 

Părinţii care îşi duc copiii la un sport în privat trebuie să scoată mulţi bani din buzunare, atât pentru echipament cât şi pentru abonamentul lunar. Liceele cu profil sportiv ar putea fi o bună rampă de lansare pentru tinerii care vor sau practică deja un sport şi inclusiv ar putea asigura o pepinieră de tineri care fac performanţă în sport.