ZF Live. Roxana Epure, managing partner al NextUp: Contabilii şi antreprenorii sunt printre cei mai afectaţi de noile schimbări fiscale

Autor: Mara Rolea 08.08.2022

♦ „Vor veni multe plângeri din partea micilor antreprenori probabil de la anul” ♦ Plafonul pentru microîntreprinderi este redus de la 1 mil. euro la 500.000 de euro ♦ Consultanţii cu microîntreprinderi vor avea de suferit în cazul în care au un angajat part-time sau nu au deloc angajaţi.

Noile modificări fiscale aduc după sine nemulţumiri în rândul contabililor şi antreprenorilor, principalii clienţi ai companiei NextUp, companie ce furnizează servicii de software pentru afaceri.

„Sunt firme de consultanţă în management care vor plăti impozit pe profit şi nu impozitul plafonat la 1% sau 3% pe venituri. Vor fi obligaţi să aibă un salariu minim pentru care să plătească taxele, lucru care nu era până acum valabil. Se aplică de la 1 ianuarie 2023 dacă vor să aibă opţiuni de plată a impozitului”, spune Roxana Epure, managing partner al NextUp, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Plafonul pentru microîntre­prin­deri este redus de la 1 mil. euro la 500.000 de euro. Consultanţii cu microîn­treprinderi vor avea de suferit în cazul în care au un angajat part-time sau nu au deloc. Aceştia vor trebui să declare minim un angajat pentru a plăti taxele.

„Te poţi angaja tu, dar vei avea costuri mai mari, profitul va fi mai mic. Va trebui ca tu să-ţi creşti preţurile, clienţii se vor împuţina. Sunt multe microîntreprinderi cu obiectiv de afaceri de consultanţă în management. Statul a făcut asta – spun cei din guvern - pentru a evita acea «carte de muncă ascunsă sub contract cu microîntreprinderi». Este adevărat că  erau mulţi consultanţi în România care livrau, facturau servicii de consultanţă fără a avea aveau vreun client”, menţionează Roxana Epure.

Dar „mulţi” nu înseamnă ‘toţi”. „Vor veni multe plângeri din partea micilor antreprenori probabil de la anul. De asta spunem că deocamdată nu simţim impactul acesta ca pe un val enorm. Dar va fi”, a mai declarat Roxana Epure.

NextUp (fosta companie CIEL România) este dezvoltatorul unui ERP  (Enterprise Resource Plan­ning) cu inteligenţă artificială, un sistem informatic ce se confor­mează proceselor operaţionale de afaceri şi antreprenoriatului cotidian.