Maşina Timpului la Ministerului Fondurilor UE: în 1 iulie anunţa că s-au atins toate ţintele din PNRR pentru jumătatea anului, iar o lună mai târziu că „se continuă demersurile de definitivare a acestora”. Miza este de mai mult de 3 miliarde de euro

Autor: Răzvan Botea 29.07.2022

Într-un răspuns pentru ZF de ieri, 28 iulie, reprezentanţii Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), condus de ministrul liberal Marcel Boloş, spun că se continuă demersurile de definitivare a ţintelor şi jaloanelor pentru a obţine a doua tranşă din PNRR. La 1 iulie, cu o lună în urmă, afirmau că guvernul a îndeplinit toate ţintele şi jaloanele aferente primei jumătăţi din 2022.

„Menţionăm faptul că în trimestrul II 2022 sunt prevăzute 27 ţinte şi jaloane, corespunzătoare celor 15 componente ale PNRR. Până la finalul lunii iunie au fost depuse la MIPE de către coordonatorii de reformă şi investiţii documentele justificative, urmând ca până la depunerea cererii de plată nr. 2, în care acestea sunt incluse, să se continue demersurile de definitivare a acestora”, au transmis către ZF reprezentanţii MIPE.

În 1 iulie, în comunicatul de presă al MIPE, lucrurile stăteau diferit, însă, iar jaloanele şi ţintele erau îndeplinite:

„Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene anunţă că toate cele 27 de ţinte şi jaloane din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă asumate pentru trimestrul al doilea din 2022 sunt îndeplinite şi acum urmează procesul de validare cu reprezentanţii Comisiei Europene. Reamintim că cea de-a doua cerere de plată, pe care MIPE o va depune în cursul lunii octombrie a acestui an către Comisia Europeană, este condiţionată de îndeplinirea ţintelor şi jaloanelor din primele două trimestre ale acestui an. Separat de aceste 27 de jaloane, cu termen de îndeplinire la 30 iunie, Guvernul a avut de îndeplinit alte 24 jaloane şi ţinte cu termen 31 martie 2022, care au fost, de asemenea, finalizate în totalitate.

România va beneficia, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), de 29 de miliarde de euro, din care 14 miliarde granturi şi 15 miliarde împrumuturi cu dobânzi mai mici decât în piaţă. Pentru a putea atrage banii, în primul rând România trebuie să atingă ţinte şi jaloane trimestriale. Cererea de plată aferentă obiectivelor din trimestrul 4 din 2021, în valoare de 3 miliarde de euro, a fost transmisă la Comisia Europeană, dar şi acolo sunt întârzieri, despre care MIPE spune că sunt solicitate de Comisia Europeană: „La solicitarea CE (Comisiei Europene – n. red), termenul pentru emiterea avizului pozitiv preliminar s-a prelungit pentru completarea sistemului informatic al PNRR cu informaţii necesare identificării beneficiarilor finali ai plăţilor.”

Nu este clar când vor intra primii bani în conturile României pentru ţinte şi jaloane atinse. În acest moment, în Trezorerie şi ministere se află 3,8 miliarde de euro, prefinanţarea. Toţi banii zac necheltuiţi de jumătate de an, pentru că nu pot fi cheltuiţi decât pentru proiectele asumate prin PNRR.