Antreprenorul care, după ce a fost respins de Google, a creat o companie aproape la fel de renumită

Autor: Andra Stroe 31.07.2022

Respins de Google, cu doar câteva mii de dolari, antreprenorul Binny Bansal a pus bazele unui business care i-a adus o avere de peste 1 miliard de dolari: Flipkart, unul dintre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de e-Commerce din India.

Binny Bansal s-a născut în anul 1982, în Chandigarh, India, şi a urmat cursurile Institutului Indian de Tehnologie din Delhi, unde a studiat inginerie informatică. După ce a fost refuzat de două ori de Google, Bansal s-a angajat la Sarnoff Corporation, unde a rămas să lucreze un an şi jumătate. Ulterior, a lucrat mai puţin de un an la Amazon, ca Senior Software Engineer, înainte de a pune bazele propriei companii. Sesizând cât de mică e piaţa de comerţ electronic din India, antreprenorul a lansat, în 2007, compania Flipkart, alături de un fost coleg de facultate. Investiţia s-a ridicat la 6.000 de dolari, bani proveniţi din economiile combinate ale celor doi parteneri, iar primul sediu a fost chiar apartamentul lui Binny Bansal. Iniţial, businessul s-a axat pe vânzarea de cărţi, însă ulterior şi-a extins portofoliul incluzând bunuri electronice, fashion, produse pentru casă şi articole de băcănie, printre altele. La un deceniu de la fondare, compania ajunsese să deţină o cotă de piaţă de aproximativ 40% din industria de e-commerce din India, având drept principali competitori companii precum Amazon şi platforma locală Snapdeal. De-a lungul timpului, jucătorul a urmat şi o politică de achiziţii, integrând sub aceeaşi umbrelă branduri ca Myntra sau PhonePe.

În 2018, Walmart a cumpărat 77% din acţiunile companiei, într-o tranzacţie de 16 miliarde de dolari, în urma căreia Binny Bansal a rămas cu 5,5% din acţiuni, evaluate la 1 miliard de dolari după achiziţie. El a preluat totodată şi rolul de preşedinte, în paralel cu cel de group CEO, pe care îl deţinea deja din anul 2017, după ce, anterior, servise ca COO.


16 miliarde de dolari valoarea tranzacţiei prin care Walmart a cumpărat 77% din acţiunile Flipkart


Fondatorul s-a retras din business un an mai târziu, în urma unor acuzaţii legate de comportamentul său.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro