Acţiunile Wizz Air, cea mai mare companie aeriană din România în funcţie de numărul de pasageri, s-au înjumătăţit la Londra în 2022. Prin comparaţie, grupul rival Ryanair a scăzut cu 31%

Autor: Eduard Ivanovici 01.08.2022

Operatorul low cost Wizz Air, listat pe Bursa de valori din Londra (LSE), înregistrează o scădere de peste 50% de la începutul anului încoace, conform datelor Yahoo Finance. Prin comparaţie, indicele britanic FTSE-100 a scăzut cu 1,7% în 2022, având una dintre cele mai bune evoluţii din rândul marilor indici bursieri de anul acesta. Rivalii de la Ryanair sunt pe minus cu 31% în 2022.

Dinamica acţiunilor Wizz Air vine în contextul în care industria aviatică din Europa a fost puternic afectată de grevele declanşate în mai multe ţări ale continentului. Think tankul belgian Bruegel spune că temerile muncitorilor privind ritmul inflaţiei se suprapun unei penurii îngrijorătoare a forţei de muncă. Astfel, companiile aeriene angajează într-un ritm tot mai încet şi întâmpină dificultăţi în a acoperi nivelul de cerere post-COVID-19.