Analiză ZF. Cota de piaţă a producătorilor locali de medicamente a scăzut în ultimii cinci ani în valoare şi volume: doar unu din trei medicamente cumpărate vine dintr-o fabrică locală

Autor: Georgiana Mihalache 01.08.2022

Dacă în 2016, cota producţiei româneşti de medicamente din totalul consumat era de 37% (în volume), în 2021 ponderea a scăzut până la 33% Presiunea pe preţuri, lipsa de investiţii în noi fabrici şi, în prezent, valul de scumpiri afectează industria, susţine Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, unul dintre cei mai mari producători locali de medicamente.

Producătorii locali de medi­ca­mente au avut o cotă de piaţă de 33% în 2021, în scădere cu patru procente faţă de acum cinci ani. Astfel, din totalul de aproape 660 mi­lioane de cutii de medicamente care au ajuns la pacienţii români anul trecut, doar 220 milioane de cutii au ieşit de pe porţile unei fabrici din România, din datele companiei de cercetare de piaţă Cegedim, citate de Dragoş Damian, CEO al producăto­rului Terapia Cluj.

„Se constată scăderea cotei de pia­ţă la toate capitolele pentru medi­ca­mentele fabricate în România, ba chiar descreştere absolută a valorii sau volu­melor fabricate. Este efectul a şa­se ani de presiune pe preţuri, clawback ab­surd şi lip­sa cro­nică de dialog cu auto­rităţile. La cifre contribuie şi efectul „zero fabrici noi“ construite. Costul mediu pe cutia de medicament în 2021 este de aproape 30 lei, costul mediu pe cutia de medicament fa­bricat în Ro­mânia este de sub 13 lei“, a precizat Dragoş Damian. El con­duce al doilea cel mai im­portant produ­cător de me­dicamente din România - Terapia Cluj, şi este şi preşedintele Patrona­tului Producăto­rilor Industri­ali din România (PRIMER). Analiza Cegedim citată de Dragoş Damian ia în calcul pro­ducă­torul român după ţara de origine a de­ţi­nătorului autori­zaţiei de punere pe piaţă a medicamentelor.