Analiză ZF. Cele mai mari 50 de companii intrate în insolvenţă în S1/2022 adună afaceri de 1,7 miliarde de lei. Trei firme au business de peste 100 milioane de lei. Circa un sfert dintre cele mai mari insolvenţe vin din domeniul construcţiilor

Autor: Cristina Roşca 01.08.2022

La vârful clasamentului îşi fac loc şi o serie de afaceri importante din energie În a doua parte a topului, în rândul afacerilor de mai mici dimensiuni, domină firmele active în comerţ, indiferent de tipul său Pragul de intrare în top 50 e de 8,3 mil. lei.

În primele cinci luni din acest an (cele mai recente date) puţin peste 2.800 de companii au intrat în insolvenţă, numărul fiind cu 11,4% mai mare decât în perioada similară din 2021, arată o statistică de la Registrul Comerţului. De departe cele mai multe intrări în incapa­citate de plată au venit dintr-un număr mic de domenii, în frunte cu comerţul cu ridicata şi amănuntul (727), construcţiile (551) şi industria prelucrătoare (339), pe poziţiile următoare găsindu-se sectoare precum transport, HoReCa, activităţi profesionale şi agricultură.

În ceea ce priveşte cele mai mari 50 de companii intrate în insolvenţă în S1 2022, cele mai multe dintre acestea provin, la fel ca la nivelul întregii pieţe, din comerţ şi construcţii. Mai exact, circa un sfert din total vin din contrucţii, iar o explicaţie poate fi faptul că pentru acest domeniu, 2022 se anunţă a fi mai dificil ca precedenţii, linia de plutire putând fi menţinută de proiecte ample de infrastructură, conform datelor comunicate de jucătorii din piaţă care privind aşteptările lor pentru a doua parte a anului. De altfel, nici ultimul an şi jumătate nu a fost uşor pentru acest sector, cele 18 luni ce au trecut au purtat firmele din domeniu într-un carusel al scumpirilor, al lipsei de materie primă şi al fluctuaţiilor de cerere.