Businessul celor mici, dar mulţi

Autor: Alina-Elena Vasiliu 01.08.2022

Răbdare. Multă răbdare. Este ceea ce le reco­mandă antreprenorul Wargha Enayati, crea­torul reţelei private de sănătate Regina Maria, celor care trec azi prin, poate, cea mai provocatoare etapă din viaţa lor de business.

Cei mai mulţi şi-au testat deja răbdarea la maximum, unii încă o mai fac, dar ce se vede la sfârşitul zilei este cât de mult a contat rezilienţa.

Peste 800.000 de firme mici şi medii au trecut testul economiei în 2020 şi au adunat în conturi 849 mld. lei, devenind angajatori pentru mai bine de 2,6 milioane de oameni. Aceste cifre nu capătă sens decât dacă sunt completate de datele care arată ce contribuţie au IMM-urile în economie: 50%, adică jumătate din cifra de afaceri totală din economie, li se dato­rea­ză. Ponderea este chiar mai mare (64%) când vine vorba de salariaţi.

S-ar spune că aceste companii micro, mici şi medii îşi trăiesc perioada de glorie, cu o varietate de opţiuni pentru a se finanţa, cu un val – care continuă – de susţinere a businessului local, cu antreprenori experimentaţi dornici să se implice în afaceri care încă îşi mai bătătoresc cărările.

Însă tulburările care apar de la o zi la alta pentru cei cu intenţia de a face business pe cont propriu îi destabilizează, spun antreprenorii. Schimbări legislative, scumpiri, probleme de logistică, lipsă de forţă de muncă şi în fiecare lună lista se extinde. Iar de ceva timp s-a mai ivit o provocare, cu un nume de cod pe care mulţi încă încearcă să-l asimileze: ESG. Oricât de mic ar fi, niciun business nu se poate sustrage de la noua raţiune de a face business. Iar asta, dincolo de principii etice, în­seamnă bani. Pe care nu toţi îi au.

Chiar şi în aceste condiţii, anul trecut numărul curajoşilor care au îndrăznit să fondeze o companie a crescut considerabil faţă de 2020. Cifrele pe 2021 dau speranţe, dar poate doar bilanţul pentru 2022 va spune dacă optimismul e justificat sau nu. Antreprenorilor le mai rămâne doar să aibă răbdare. Multă răbdare.