Studiu al Universităţii Yale: Europa suferă pentru că Rusia a redus aprovizionarea cu gaze naturale către continent - dar Moscova suferă şi mai rău

Autor: Andrei Şerbănescu 01.08.2022

Rusia a încetinit aprovizionarea cu gaze naturale către Europa pe fondul războiului din Ucraina – Kremlinul fiind supus unor „tensiunii severe” din cauza asta, a constatat o analiză a Universităţii Yale, potrivit Insider.

„Spre deosebire de panica răspândită cu privire la impactul negativ al războiului dintre Rusia şi Ucraina asupra preţurilor globale ale mărfurilor, importanţa exporturilor de mărfuri către Rusia depăşeşte cu mult importanţa exporturilor de mărfuri ruseşti către restul lumii”, au scris experţii în analiză publicată pe 20 iulie.

Europa depinde de Rusia pentru 40% din necesarul total de gaze naturale, de la gătit în case până la centrale electrice. UE rămâne îngrijorată de o criză energetică de iarnă, deoarece Rusia a redus fluxurile de gaze naturale către continent, invocând provocările legate de sancţiuni.

Chiar şi aşa, economia Rusiei este cea care „este afectată cel mai mult de schimbarea lanţurilor de aprovizionare cu gaze naturale” pe termen lung, au scris autorii Yale. Asta pentru că UE a fost deja de acord să interzică aproape toate importurile de petrol rusesc de la sfârşitul anului 2022 şi a declarat că va reduce importurile de cărbune de la jumătatea lunii august. Mai multe ţări europene, inclusiv Germania şi Italia, lucrează, de asemenea, pentru a renunţa la gazul rusesc.

Veniturile totale din export ale Rusiei provin în mare parte din mărfuri. „Aceste venituri din export reprezintă cu mult peste jumătate din bugetul guvernamental total al Rusiei în ultimii ani – reprezentând, probabil, o proporţie „şi mare în prezent”, a scris echipa Yale.

Studiul, condus de Jeffrey Sonnenfeld, profesor la Yale School of Management, a constatat, de asemenea, că economia Rusiei este profund zguduită de sancţiunile internaţionale. Descoperirile Yale contrastează cu studiile asupra economiei Rusiei care arată că aceasta rezistă mai bine decât se aştepta, în parte din cauza încasărilor robuste din industria sa masivă de petrol şi gaze.

Pentru a atenua impactul vânzărilor mai scăzute de energie către Europa, preşedintele rus Vladimir Putin direcţionează exporturile de energie ale Rusiei către alte pieţe, cum ar fi Asia, dar reduceri simţitoare.

„Izolarea sa de vest a devastat mâna strategică a Rusiei în negocierile cu China şi India, cumpărători notoriu atenţi la preţ, care păstrează legături strânse cu alţi exportatori majori de mărfuri”, a scris echipa Yale.

„Aceste ţări nu s-au sfiit să exploateze statele sancţionate anterior, China conducând cu regularitate acorduri de petrol cu ​​reduceri masive cu ţări precum Iran şi Venezuela”, au adăugat autorii.