Producătorul seminţelor Elmas va prelua producătorul de croissante Derpan din judeţul Galaţi. Tranzacţia este analizată de Consiliul Concurenţei

Autor: Mădălina Dediu Panaete 01.08.2022

Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Golden Foods Snacks, producător de snack-uri sărate, seminţe, alune şi fructe deshidratate, va prelua Derpan din judeţul Galaţi, o fabrică de pâine şi produse de patiserie deţinută de Victor Ancuţa. El este fiul lui Emil Ancuţa, unul dintre fondatorii afacerii. Emil Ancuţa şi fratele său Valentin Ancuţa au pus bazele afacerii în 2001, după ce anterior au avut un business în comerţ. 

Derpan a terminat anul cu o cifră de afaceri de 39 de milioane de lei, un profit net de 186.000 de lei şi un număr mediu de 262 de salariaţi, conform datelor de la Ministerul de Finanţe. Contactat de ZF, Victor Ancuţa nu a dorit să vorbească despre vânzarea afacerii. 

Golden Foods Snacks, care are o fabrică în Filipeştii de Pădure (jud. Prahova) şi are ca principal brand Elmas, a terminat anul 2021 cu o cifră de afaceri de 37, 6 milioane de lei. Recent compania a contractat două facilităţi de credit de la CEC Bank, în valoare totală de 9,5 milioane lei, prin programul IMM Prod.

O linie de credit de 5 milioane lei va acoperi finanţarea nevoilor curente ale companiei, pe o perioadă de 3 ani. Creditul de investiţii de 4,5 milioane lei, pe 6 ani, va fi folosit pentru achiziţia de echipamente, a două maşini de ambalat şi a unui generator de azot.

Cele doua facilităţi de credit sunt garantate în proportie de 90% de statul român, prin Ministerul Finanţelor.

Golden Foods este controlată de GF Holdings Limited (47,4%) şi Golden Brands Limited, care are 37,5% din acţiuni, conform Confidas.ro. Ambii acţionari sunt înregistraţi în Cipru, potrivit datelor Confidas.ro.