O enigmă statistică: cu preţuri în creştere şi război la graniţă, şomajul rămâne tot în jur de 5%. Rata şomajului a ajuns la 5,3% în luna iunie 2022, la cel mai scăzut nivel de la începutul anului 2020 încoace

Autor: Adelina Mihai 02.08.2022

Rata şomajului din România a ajuns la 5,3% în iunie 2022, în uşoară scădere faţă de iunie 2021 (-0,1 puncte procentuale) şi este la cel mai scăzut nivel din februarie 2020, luna de dinaintea începutului pandemiei, când rata şomajului era de 5,2%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

În ultimii cinci ani, rata şomajului calculată conform standardelor Biroului Internaţional al Muncii (BIM) a variat între 4 şi 6%. Rata şomajului este un indicator calculat de două instituţii din România: Institutul Naţional de Statistică (care calculează rata şomajului BIM, pe baza unei anchete în gospodării) şi ANOFM (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, aflată în subordinea Ministerului Muncii, care numără şomerii care primesc indemnizaţie de şomaj, precum şi pe cei care trec pe la agenţie ca să-şi caute un loc de muncă, deşi nu primesc ajutor de şomaj).