Willi Cernko, noul CEO al Erste, proprietarul BCR: România oferă în continuare oportunităţi. Rămânem aici

Autor: Cristian Hostiuc 02.08.2022

„Am avut un prim semestru foarte bun, dar în S2 lucrurile se vor schimba având în vedere situaţia economică, perspectiva recesiunii. Cea mai rea situaţie ar fi dacă Rusia ar opri gazele de tot pentru Europa, dar nu acesta este scenariul nostru de bază“

Willi Cernko, noul CEO al grupului austriac Erste, acţionarul principal al BCR, a spus ieri la Viena că economia şi piaţa bancară românească oferă în continuare multe oportunităţi, iar Erste are toate motivele să rămână aici, mai ales că România a devenit o piaţă de bază pentru grupul austriac, după Cehia. “Chiar dacă a rămas în urmă cu anumite lucruri, România are în continuare potenţial şi oferă multe oportunităţi”, a menţionat Cernko. Erste are o previziune pozitivă pentru România, aşteptându-se la o creştere economică de 5,1% în 2022, faţă de 3,7% în pieţele din Europa Centrală şi de Est unde este prezent Erste sau faţă de 2,7% pentru zona euro. Cristian Hostiuc (corespondenţă de la Viena)

Pentru 2023, grupul vede o creştere economică de 4% în România, cel mai ridicat nivel dintre toate pieţele unde Erste deţine bănci. Willi Cernko a mai spus că Erste a avut un prim semestru foarte bun, dar această evoluţie nu se va întâmpla şi în S2, având în vedere provocările economice şi perspectiva recesiunii. Erste, care este cel mai mare grup bancar din regiune, a raportat pentru S1 un profit de 1,13 mld. euro, în creştere cu 24% faţă de S1/2021. BCR i-a adus lui Erste un profit de peste 210 mil. euro, în creştere cu 50%.