SUA acuză Rusia: Folosesc un „scut nuclear” în Ucraina. Există riscul unui accident teribil

Autor: Dorin Oancea 02.08.2022

Statele Unite au declarat că Rusia foloseşte cea mai mare centrală nucleară din Ucraina ca "scut nuclear" prin staţionarea trupelor acolo, împiedicând forţele ucrainene să riposteze şi riscând un accident nuclear teribil, scrie Reuters.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul este "profund îngrijorat" de faptul că centrala din Zaporizhzhia este acum o bază militară rusă folosită pentru a trage asupra forţelor ucrainene din apropiere.

"Bineînţeles că ucrainenii nu pot riposta cu focuri de armă, ca nu cumva să aibă loc un accident teribil în care să fie implicată centrala nucleară", a declarat Blinken reporterilor după discuţiile privind neproliferarea nucleară de la Naţiunile Unite de la New York, luni.

Acţiunile Rusiei au mers dincolo de folosirea unui "scut uman", a spus Blinken, numindu-l "scut nuclear".

La discuţiile de la New York, ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi, a declarat că "sunt necesare acţiuni comune puternice pentru a preveni dezastrul nuclear" şi a cerut comunităţii internaţionale să "închidă cerul" deasupra centralelor nucleare ucrainene cu sisteme de apărare aeriană.

După ce nu a reuşit să captureze capitala Kiev la începutul războiului, Rusia urmăreşte acum să captureze regiunea Donbas din est, formată din Doneţk şi Luhansk, ocupată parţial de separatiştii susţinuţi de Rusia înainte de invazie, şi să captureze mai mult din sud, după ce a anexat deja Crimeea de la Ucraina în 2014.

Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat într-un interviu postat pe internet că aproximativ 22.000 de soldaţi ruşi se pregătesc să avanseze asupra oraşelor Kriviy Rih şi Mykolaiv, unde o forţă ucraineană "suficient de mare" stă la pândă.

În regiunea Herson, care se află în cea mai mare parte sub control rusesc, trupele ucrainene au eliberat aproximativ 50 de oraşe, a declarat Iuri Sobolevsky, adjunctul şefului consiliului regional Herson, care a fost înlăturat.

"Trupele ruseşti din regiunea Herson suportă pierderi considerabile. Acum sunt peste 300 într-un spital militar pe care ruşii l-au amenajat într-un spital civil din oraşul Beryslav", a scris Sobolevsky pe Telegram. "Aproximativ 40 de medici au fost aduşi din Rusia pentru a asigura personalul spitalului".

Reuters nu a reuşit să verifice raportul privind câmpul de luptă.

Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk, care se află aproape în totalitate sub control rusesc, a declarat că sosesc luptători străini. "Am observat că din ce în ce mai multe companii militare private vin în zonă - grupul Wagner", a declarat Gaidai pentru televiziunea ucraineană, adăugând că aceste forţe neregulamentare erau motivate de "bani şi jafuri".

Firma militară privată rusă Wagner a primit probabil responsabilitatea pentru sectoare specifice ale liniei de front din estul Ucrainei, posibil deoarece Rusia se confruntă cu o lipsă majoră de infanterie, a declarat vineri Ministerul britanic al Apărării într-o actualizare a informaţiilor.

Gaidai a declarat că partizanii distrug infrastructura cheie, inclusiv reţelele de gaz şi apă, în oraşele Luhansk, care au fost lovite, pentru a încetini forţele ruse.