Enel: Schema din energie a generat un impact negativ de 270 mil. euro. Italienii au pierdut 115 mil. euro pe furnizare şi 50 mil. euro pe distribuţie în S1/2022. Salvarea a fost vântul

Autor: Roxana Petrescu 03.08.2022

Italienii de la Enel, cu circa 3 milioane de consumatori de energie în portofoliu, şi-au redus investiţiile cu aproape 40% în primele şase luni ale anului pe fondul deteriorării profitabilităţii operaţionale.

Principalul factor disturbator a fost schema de plafo­nare şi compensare a facturilor la energie aplicată de statul român încă din noiembrie anul trecut, care, spun italienii, a generat un impact negativ de 270 de milioane de euro.

Enel, compania care este operatorul reţelei de distribuţie a energiei din Muntenia Sud (Bucureşti), Banat şi Dobroegea şi care are un portofoliu de clienţi de 3 mi­lioane de puncte de alimentare, a terminat primul semestru cu o pierdere de 115 milioane de euro, faţă de un câştig de 45 de milioane de euro, strict pe zona de vânzare a energiei. Pe partea de distribuţie, acolo unde chiar reţeaua admi­nistrată are costuri proprii pentru energia consumată, pierderile italienilor au ajuns la 50 de milioane de euro de la un profit de 60 de milioane de euro în prima jumătate a anului trecut. Rezultatele au fost înregistrate în contextul în care energia distribuită de companie a fost la un nivel relativ similar cantitativ cu cel din jumătatea anului trecut. Mai departe, preţul spot al energiei aferent acestei perioade a fost de 170 de euro pe MWh, faţă de nivelul de 55 de euro/MWh din primele şase luni din 2021.