Interviu ZF. Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România: Nu suntem deloc imuni la presiunile inflaţioniste. Furnizorii noştri au crescut preţurile cu 10-30%, iar la energie avem acelaşi consum ca în 2019, dar plătim de 3 ori mai mult

Autor: Adrian Seceleanu 03.08.2022

Autorităţile ar trebui să ia în calcul presiunea uriaşă asupra marjelor de profit din telecom când iau o decizie privind preţurile cerute la licitaţia 5G din acest an, pentru că de ele va depinde cum vor arăta piaţa de telecom dar şi economia locală în următorii zece ani, afirmă şeful Vodafone.

Vodafone, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii fixe şi mobile - unde are un portofoliu de peste 10 milioane de clienţi - şi una dintre cele mai mari companii din economie, cu un business anual de aproximativ un miliard de euro, se confruntă cu o creştere semnificativă a costurilor atât la energie cât şi la celelalte produse şi servicii pe care le achiziţio­nează - în principal cele legate de dezvoltarea infrastructurii sale.

„Nu suntem deloc imuni la presiunile inflaţioniste şi ele vin pentru noi sub două forme: este vorba de costul materiei prime  - costul de cumpărare şi de  instalare a infrastruc­turii modernizate şi aici am văzut de la furnizorii noştri creşteri ale preţurilor între 10 şi 30% şi, numărul doi, preţurile la energie. Din punctul de vedere al consumului de energie, dacă fac o comparaţie cu situaţia din în 2019, pot să vă spun că noi consumăm aceeaşi cantitate de energie, pentru că am făcut o treabă bună în ceea ce priveşte optimizarea consumului, dar plătim de 3 ori mai mult, pe o piaţă în care preţurile la energie sunt plafonate. Dacă nu ar fi plafonate, probabil preţurile ar fi de două ori mai mari decât cele de astăzi”, a declarat într-un interviu pentru ZF Achilleas Kanaris, CEO al Vodafone România.