Reacţia industriei grele din România la planul european pentru reducerea consumului de gaz: Suntem activitate esenţială

Autor: Răzvan Botea 03.08.2022

„Golul lăsat de produsele industriale ruseşti pe piaţa europeană ar putea fi ocupat de industria românească, dacă ar avea preţuri competitive la energie.“

Industria metalurgică din România este activitate esenţială, spune Petru Ianc, preşedintele Societăţii Române de Metalurgie. Declaraţiile sale vin în contextul în care, recent, Comisia Europeană a publicat un  document care propune reducerea utilizării gazelor în Europa cu 15% până în primăvara următoare. Noul regulament impune statelor membre să realizeze o reducere de 15% a cererii de gaze între 1 august 2022 şi 31 martie 2023, pentru a putea susţine consumatorii casnici şi consumatorii esenţiali.

„Din analiza acestui document rezultă că industria metalurgică din România şi fabricaţia de ţevi se califică pentru cel puţin următoarele prevederi: protejarea industriilor de importanţă capitală pentru furnizarea de produse şi servicii esenţiale”, spune Petru Ianc.

Statele membre ale Uniunii Europene trebuie să îşi actualizeze planurile de reducere a consumului de gaze până la finalul lui septembrie, pentru a arăta modul în care intenţionează să reducă consumul. Potrivit documentului, trebuie să raporteze Comisiei Europene la fiecare două luni progresele înregistrate, care pot fi în domenii precum: înlocuirea gazului cu alţi combustibili, economisire vara şi stocare pentru iarnă.