Gerhard Schroeder, fost cancelar al Germaniei: Rusia doreşte o soluţie negociată pentru războiul din Ucraina. Acordul pentru cereale ar putea fi începutul

Autor: Dorin Oancea 03.08.2022

Rusia doreşte o soluţie negociată pentru războiul din Ucraina, iar acordul de luna trecută privind transporturile de cereale ar putea oferi o cale de urmat, a declarat miercuri fostul cancelar german Gerhard Schroeder şi prieten al preşedintelui rus Vladimir Putin, conform Reuters.

"Vestea bună este că Kremlinul doreşte o soluţie negociată", a declarat Schroeder pentru săptămânalul Stern şi televiziunea RTL/ntv, adăugând că s-a întâlnit cu Putin la Moscova săptămâna trecută.

"Un prim succes este acordul privind cerealele, poate că acesta poate fi extins încet-încet la o încetare a focului", a spus el.

Rusia şi Ucraina au ajuns la un acord luna trecută pentru a debloca exporturile de cereale din porturile de la Marea Neagră, iar prima navă care transportă cereale ucrainene pe pieţele mondiale de la invazia Moscovei de acum cinci luni este în drum spre Liban.

Schroeder a declarat că soluţiile la probleme cruciale precum Crimeea ar putea fi găsite în timp, "poate nu în 99 de ani, ca în cazul Hong Kong, ci în următoarea generaţie". El a spus că o alternativă la aderarea la NATO pentru Ucraina ar putea fi neutralitatea armată, precum Austria.

Cu toate acestea, viitorul regiunii Donbas din estul Ucrainei, scena unor lupte crâncene, ar fi mai complicat.

"Va trebui găsită o soluţie bazată pe modelul cantonal elveţian", a spus el, adăugând că va trebui văzut dacă Putin va reveni la "linia de contact" de dinainte de război.

Schroeder, cancelar din 1998 până în 2005, a criticat războiul din Ucraina, dar a refuzat să-l condamne pe Putin, pe care îl consideră în continuare un prieten personal apropiat. Distanţarea de Putin acum nu ar ajuta situaţia, a spus el.

Din ce în ce mai ironizat în Germania pentru poziţia sa pro-Rusia, Schroeder a fost privat de dreptul de a ocupa o funcţie finanţată din fonduri publice.

Un susţinător al gazoductului Nord Stream, care transportă gaz rusesc în Germania pe sub Marea Baltică, Schroeder este preşedintele comitetului acţionarilor de la Nord Stream AG, operatorul gazoductului deţinut majoritar de compania rusă Gazprom, potrivit LinkedIn.

În urma unor critici intense, Schroeder s-a retras în luna mai din consiliul de administraţie al companiei petroliere Rosneft şi a refuzat o nominalizare pentru un post în consiliul de administraţie al Gazprom.