Alpha Bank România a înregistrat un profit brut de 18,2 mil. euro în S1/2022, plus 71% an/an. Portofoliul de credite a trecut de 2,8 mld. euro, cu un avans anual de 7%, iar depozitele au atins 2,7 mld. euro, plus 5,1%

Autor: Cristina Bellu 03.08.2022

Alpha Bank, prezentă în top 10 al celor mai mari bănci după active pe piaţa românească, a înregistrat în primul semestru (S1) din 2022 un profit brut de 18,2 mil. euro, în creştere cu 71,6% comparativ cu câştigul raportat în S1/2021.

“Având în vedere contextul inflaţionist, costurile au fost atent monitorizate, gestionarea eficientă a acestora generând spaţiu pentru îmbunătăţirea profitabilităţii”, notează raportul băncii.

La 30 iunie, portofoliul de credite al instituţiei a depăşit 2,8 miliarde euro, marcând un avans anual de 7,0%, în timp ce depozitele atrase de la clienţi s-au situat la aproximativ 2,7 miliarde euro, pus 5,1% an/an.

În paralel, veniturile totale au înregistrat o creştere de 15% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, susţinute de o dinamică solidă atât la nivelul veniturilor din dobânzi (plus 13% an/an), cât şi la nivelul veniturilor din comisioane (plus 15% an/an).

Profitul operaţional s-a situat la 17,6 milioane euro, marcând un avans anual de 6,1 milioane euro.

În primul semestru al anului, activitatea comercială a băncii s-a concretizat prin finanţări noi pe segmentul companiilor mari care au marcat un avans anual de 10%, în timp ce vânzările noi de credite acordate IMM-urilor au crescut cu 56%.

Segmentul creditelor ipotecare şi-a continuat expansiunea, producţia de credite înregistrând un avans de 16% faţă de perioada similară a anului precedent.

Alpha Bank Romania rămâne un jucător de top în zona soluţiilor de plată pentru comercianţi, volumul rulajului acestora prin sistemele băncii atingând un nivel istoric, în creştere cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.  

Pe zona de digitalizare, banca a implementat o serie de facilităţi pentru posesorii de carduri emise de instituţie, care permit un nivel crescut de flexibilitate. De asemenea, a fost extinsă reţeaua de aparate multifuncţionale ATM 24/7 Banking în aproape 90% din unităţi (faţă de 50% grad de acoperire la final de iunie 2021).

În perioada raporată Moody's Investors Service a revizuit în creştere ratingul Alpha Bank Romania pentru depozitele pe termen lung, de la „Ba2” la „Ba1”, precum şi calificativul pentru soliditatea financiară (BCA), de la „b1” la „ba3”. Perspectiva de rating pentru depozitele pe termen lung a fost schimbată de la pozitivă la stabilă.

Totodată, calitatea portofoliului de credite ipotecare a dus la îmbunătăţirea ratingului obligaţiunilor ipotecare emise de Alpha Bank Romania de la „A3” la „A2”, unul dintre cele mai mari rating-uri acordate de Moody's pe piaţa din România.

Alpha Bank Romania este membră a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare şi financiare din Grecia, fondat în 1879 de către J.F. Costopoulos. Activităţile internaţionale ale Grupului se extind pe lângă România, şi în Regatul Unit,  Luxemburg şi Cipru.