Un jurnalist a fost spionat de serviciul de informaţii grecsc. Autorităţile au recunoscut

Autor: Petru Mazilu 03.08.2022

Liderul serviciilor de informaţii din Grecia a recunoscut în faţa unei comisii parlamentare că a spionat un jurnalist, susţin surse din rândul participanţilor, potrivit Reuters.

Şeful serviciilor de informaţii a declarat în faţa unei comisii parlamentare că agenţia sa a spionat un jurnalist, au declarat două surse prezente, într-o dezvăluire care coincide cu o presiune tot mai mare asupra guvernului pentru a face lumină în ceea ce priveşte utilizarea programelor malware de supraveghere.

Audierea cu uşile închise de săptămâna trecută a fost convocată după ce liderul partidului socialist de opoziţie, PASOK, a depus o plângere la procurorii de la instanţa supremă în legătură cu o tentativă de ascultare a telefonului său mobil cu un software de supraveghere.

Liderul PASOK, Nikos Androulakis, a depus plângerea pe fondul îngrijorării tot mai mari a oficialilor Uniunii Europene cu privire la comercianţii de programe spion şi la utilizarea de software de supraveghere.

La audierea din 29 iulie, Panagiotis Kontoleon, şeful serviciului de informaţii EYP, a declarat în faţa comisiei pentru instituţii şi transparenţă a parlamentului că serviciul său l-a spionat pe Thanasis Koukakis, un jurnalist financiar care lucrează pentru CNN Grecia, au declarat pentru Reuters doi legislatori prezenţi la audiere.

„A recunoscut supravegherea, absolut", a declarat miercuri pentru Reuters unul dintre legislatorii prezenţi la audiere, refuzând să fie identificat deoarece întâlnirea a fost privată.

Kontoleon a refuzat să comenteze când a fost contactat de Reuters.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Giannis Oikonomou, a declarat pentru Reuters că autorităţile greceşti nu folosesc programele de spionaj în discuţie şi nu fac afaceri cu companiile care le vând.

„Guvernul nu are nimic de ascuns şi a cerut sistemului de justiţie să investigheze cazurile în profunzime. Fără a trece la extrema tehnofobiei, astfel de programe malware reprezintă o ameninţare şi trebuie să fie abordate eficient", a spus el.

În aprilie, un procuror grec a început o anchetă pornind de la o acuzaţie a lui Koukakis potrivit căreia smartphone-ul său ar fi fost infectat de un software de supraveghere.

Anul trecut, când acuzaţia a fost raportată de mass-media grecească, SYRIZA, cel mai mare partid de opoziţie din Grecia, de stânga, a cerut convocarea comisiei parlamentare pentru a analiza această chestiune.

Solicitarea sa a fost respinsă de preşedintele comisiei. Însă, după ce Androulakis a depus plângerea sa la procurori la sfârşitul lunii iulie, a fost acceptată cererea atât a SYRIZA, cât şi a PASOK de convocare a comisiei şi a urmat o audiere.

Software-ul de spionaj Predator poate extrage parole, fişiere, fotografii şi contacte şi poate activa camera şi microfonul unui telefon, permiţând supravegherea conversaţiilor din apropiere.