Banca Angliei a majorat dobânda de politică monetară cu 0,5%, cea mai mare creştere din 1995 încoace

Autor: Ştefan Stan 04.08.2022

Banca Angliei a majorat joi dobânda cheie cu 0,5%, cea mai mare creştere din 1995 , banca centrală urmând exemplul Rezervei Federale, care acordă prioritate luptei împotriva inflaţiei faţă de riscul de a afecta creşterea economică.

Banca Angliei a majorat dobânda de politică monetară la 1,75%, de la 1,25%. Acest lucru înseamnă că banca a majorat costurile de împrumut la şase şedinţe consecutive ale comitetului său de politică monetară, cea mai lungă serie de astfel de şedinţe de la sfârşitul anilor 1990.

Opt oficiali ai băncii au votat pentru o majorare a ratei mai mare decât de obicei, în timp ce unul a votat pentru o creştere mai modestă de 0,25 puncte procentuale. Majorarea de joi a fost cea mai mare din 1995 şi prima creştere de jumătate de punct de la acordarea independenţei băncii în 1997.

Banca Angliei a avertizat că economia Marii Britanii este pe punctul de a intra în cea mai lungă recesiune de la criza financiară încoace. Se aşteaptă ca economia britanică să se contracte timp de cinci trimestre consecutive începând cu trimestrul al patrulea din 2022, a precizat banca centrală.

În urma declaraţiei, lira sterlină britanică a şters creşterile anterioare şi a scăzut în raport cu dolarul, iar randamentul obligaţiunii de referinţă pe 10 ani a Regatului Unit a scăzut la 1,865%, de la 1,929% miercuri.

Banca a optat să urmeze calea trasată de omologii săi din cadrul Rezervei Federale: considerând că inflaţia galopantă reprezintă un risc care justifică salturi mai mari decât de obicei ale ratelor dobânzilor, chiar dacă acest lucru pune în pericol creşterea economică.

Săptămâna trecută, Rezerva Federală a întreprins a doua majorare consecutivă a ratei dobânzii cu 0,75 puncte procentuale, majorând rata de referinţă a fondurilor federale la un interval cuprins între 2,25% şi 2,5%.