ZF Live. Adrian Codirlaşu, CFA România: Nu vedem criza venind încă, dar riscurile sunt mari

Autor: Răzvan Botea 05.08.2022

♦ Peste riscurile externe, România are un deficit de cont curent care, dacă îşi păstrează creşterea, ajunge la 10% din PIB în 2022 ♦ Ultima corecţie a deficitului de cont curent, în criza anterioară, a fost prin creşterea abruptă a dobânzilor, creşterea cursului şi tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor.

Adrian Codirlaşu, vicepreşe­dintele CFA România, a spus, la ZF Live, că în scenariul actual economia României nu va intra în recesiune anul acesta, dar nici în 2023. Riscurile sunt mari totuşi, cu inflaţie şi conflicte militare, dar şi riscuri interne, precum deficitul de cont curent.

„Este adevărat, acest conflict a redus puncte bune din creşterea economică şi a României şi a ţărilor europene. Scenariul de bază este încă de creştere economică. Este adevărat, modestă, dar încă creştere economică. Scenariul de risc este de recesiune, iar riscurile sunt ridicate, pentru că avem conflictul din Ucraina, potenţial conflict în Taiwan, preţuri ridicate la mărfuri şi rate ridicate de inflaţie”, a spus el.