SoftBank strânge 22 de miliarde de dolari pentru a vinde acţiunile Alibaba

Ziarul Financiar 07.08.2022

SoftBank a strâns până la 22 de miliarde de dolari în numerar în urma unor tranzacţii care ar urma să îi reducă drastic acţiunile deţinute la Alibaba în următorii ani, în timp ce investitorul japonez reacţionează la o scădere a pieţei care i-a afectat portofoliul de tehnologie, conform Financial Times.

Grupul, condus de miliardarul Masayoshi Son, a efectuat în acest an vânzarea a aproximativ o treime din acţiunile sale la Alibaba prin intermediul unor contracte preplătite, un tip de instrumente derivate la care SoftBank a apelat din ce în ce mai des pentru a strânge imediat numerar, păstrând în acelaşi timp posibilitatea de a păstra acţiunile.

SoftBank a vândut acum mai mult de jumătate din acţiunile sale la Alibaba. Acest lucru ar putea reduce cota sa de participare la gigantul chinez de comerţ electronic sub pragul necesar pentru a-şi păstra locul în consiliul de administraţie şi ar putea împiedica grupul japonez să recunoască în situaţiile sale financiare partea sa din veniturile Alibaba.

Dacă SoftBank optează împotriva răscumpărării acţiunilor Alibaba, ar marca sfârşitul unei ere. Son şi-a construit averea pe baza conducerii unei runde de finanţare de 20 de milioane de dolari pentru start-up-ul de comerţ electronic al lui Jack Ma, aflat la început de drum în urmă cu mai bine de două decenii, generând un randament uriaş al investiţiei.

“La un moment dat, Alibaba l-a făcut pe Jack Ma cel mai bogat om din China şi pe Masa cel mai bogat din Japonia, aceasta a permis toate aventurile sale investiţionale ulterioare”, a declarat Duncan Clark, preşedintele companiei de consultanţă în domeniul tehnologiei BDA China, cu sediul la Beijing. “Dacă Son vinde acum, acest lucru arată modul său de gândire faţă de China şi presiunea la care este supus.”

SoftBank s-a străduit să strângă bani în acest an, în condiţiile în care zeci de investiţii ale fondului său, Vision s-au prăbuşit pe fondul unei vânzări mai ample a acţiunilor din domeniul tehnologiei. Son a promis investitorilor că va juca “în apărare” în luna mai, după ce a dezvăluit o pierdere de 27 de miliarde de dolari în investiţii pentru Vision Fund în cursul anului comercial precedent.

Analistul Kirk Boodry, de la Redex Research, a estimat că pierderile au continuat să se acumuleze până la sfârşitul lunii iunie, adăugând o atenţie sporită la nivelul ridicat al datoriei autonome a SoftBank, care, potrivit acestuia, aproape s-a dublat în ultimele 18 luni, ajungând la 92 miliarde de dolari la sfârşitul lunii martie.

SoftBank a subliniat că şi-a păstrat dreptul de a răscumpăra acţiunile Alibaba, dar a adăugat că tranzacţiile au permis grupului să “strângă capital în avans”, în timp ce “se acoperă împotriva scăderii preţurilor acţiunilor”.

De asemenea, grupul japonez a precizat că a redus investiţiile noi şi că se concentrează pe “creşterea poziţiei noastre de numerar pe fondul acestui mediu de piaţă incert”. Acesta a recurs la finanţări similare folosind acţiunile sale la T-Mobile şi Deutsche Telekom.

Daniel Taylor, expert în finanţe corporative la Wharton School of the University of Pennsylvania, a declarat că puţini au observat vânzările, deoarece “informaţiile sunt greu de obţinut”. Dar rezultatul ar putea fi că piaţa va fi inundată de acţiuni Alibaba pe măsură ce tranzacţiile vor ajunge la scadenţă în următorii doi ani.

Vânzările acţiunilor Alibaba din acest an au fost încheiate cu bănci precum Goldman Sachs, Mizuho şi UBS şi în majoritatea cazurilor, au întârziat predarea finală a acţiunilor cu doi ani, potrivit documentelor consultate de Financial Times.

Grupul japonez păstrează drepturile de vot ale acţiunilor până la scadenţă şi are opţiunea de a deconta contractele cu numerar în loc de acţiuni. Unele dintre contracte stabilesc preţuri minime sau maxime ale acţiunilor pentru decontarea tranzacţiilor.

Începând din octombrie, SoftBank a vândut 40 de milioane de acţiuni Alibaba, reducându-şi astfel participarea la companie de la 24,8% la 23,9% la jumătatea lunii iulie.

“Alibaba este singurul lor activ lichid, nu au alte active lichide mari”, a declarat Atul Goyal, analist la Jefferies. “Au vândut deja SoftBank Corp, care este o filială, până la 40%, aşa că orice reducere suplimentară o va elimina ca filială”.

Dar Son încasează veniturile generate de acţiunile sale la Alibaba la minimele ultimilor ani. În aprilie, de exemplu, SoftBank a vândut 50 de milioane de acţiuni la preţuri uşor mai mari decât cele la care acţiunile grupului chinez au închis în prima zi de tranzacţionare din 2014, potrivit documentelor furnizate de compania de date The Washington Service.

SoftBank a folosit acţiuni Alibaba ca garanţie pentru împrumuturi de 6 miliarde de dolari la sfârşitul lunii martie. Grupul a fost nevoit să ramburseze miliarde de dolari în împrumuturi garantate cu acţiuni, în condiţiile în care preţul acţiunilor Alibaba s-a prăbuşit în ultimii doi ani, arată documentele depuse.

Vânzarea Alibaba face parte din efortul SoftBank de a-şi diversifica portofoliul, grupul chinez reprezentând doar 23% din valoarea sa totală la sfârşitul lunii martie, în scădere de la 60% în 2020. În această perioadă, SoftBank a strâns 30 de miliarde de dolari din vânzările acţiunilor Alibaba.

O parte din banii au fost direcţionaţi către Fond Vision, care nu a reuşit să atragă bani din exterior.

Până la sfârşitul lunii martie, fondul investise 48 de miliarde de dolari în 250 de companii. Cele mai multe dintre companii rămân private, iar Son a obţinut împrumuturi de peste 5 miliarde de dolari din portofoliu.

În luna iunie, un acţionar l-a întrebat pe Son dacă vreo companie dintre cele 475 aflate în portofoliul SoftBank va eclipsa Alibaba în anii următori.

“Poate una sau două. Dacă merge bine, trei”, a spus el. “Dar una sau două, dacă vor deveni atât de reuşite, atunci ne vor aduce un randament pentru tot ceea ce am făcut.”