Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Alexandru Ilisie, director de investiţii al OTP Asset Management: Administrăm active de circa 600 mil. lei şi avem aproximativ 14.000 de investitori. Rezultatele financiare pe S1/2022 sunt cele care ar putea readuce lichiditatea la Bursa de Valori Bucureşti

Autor: Alexandra Matei 05.08.2022

Prima jumătate a acestui an a fost una destul de bună pentru bursa locală, iar rezultatele aşteptate în perioada următoare, potrivit lui Alexandru Ilisie, director de investiţii în cadrul OTP Asset Management, ar putea să aducă din nou lichiditatea la Bursa de Valori Bucureşti. Mai mult, rezultatele deja publicate, precum TeraPlast, Petrom şi BRD, sunt bune. În această perioadă, fondul de investiţii OTP Asset Management a ajuns la o valoare a activelor de 600 mil. lei şi la peste 14.000 de investitori.

„Ca valoare a activelor, în mo­mentul de faţă suntem la 600 mil. lei. Aveam undeva la aproape 800 mil. lei la finalul anului trecut. Ca număr de investitori, suntem la peste 14.000“, a spus Alexandru Ilisie, director de investiţii al OTP Asset Management, la emisiunea ZF Deschiderea de astăzi din 4 august 2022.

„Petrom a raportat rezultate bune, la fel cred că va fi şi în cazul Romgaz. în cazul Nuclearelectrica nu cred că se va repeta un trimestru la fel de bun ca primul, când s-au reflectat o bună parte din contractele încheiate pe o perioadă mai lungă. Compania va raporta în continuare profit, dar cred că va fi mai redus. Primul trimestru cred că a fost cel mai bun din acest an. în cazul sectorului bancar, rezultatele sunt tot bune, se reflectă în profitabilitate creşterea ratelor de dobândă.“

Bursa locală, afirmă el, a fost un paradis în prima jumătate a anului. Sectorul energetic, adaugă acesta, a fost un sector favorizat la nivel global în prima parte a anului, iar la BVB a ţinut indicii pe plus, prin prisma celor trei companii mari: Petrom, Romgaz şi FP, cu expunere indirectă pe Hidroelectrica.

în continuare, la energie, menţionează el, atenţia trebuie îndreptată către evoluţia cotaţiilor petrolului pe pieţele internaţionale. „Vedem că în ultima perioadă am asistat la scăderi, care cred că vin din temerile investitorilor privind o posibilă încetinire a economiei, o posibilă recesiune. Nu cred însă că profitabilitatea Petrom va fi afectată”, a adăugat directorul de investiţii al OTP AM.

Legat de preţul la gaze în Europa, el precizează că pe bursa din Olanda gazele se tranzacţionează la peste 200 de euro, ceea ce reprezintă un nivel destul de ridicat, care ar trebui să se reflecte în profitabilitatea Petrom şi a Romgaz.

În ceea ce priveşte sectorul bancar, Ilisie spune că trebuie urmărit dacă va avea loc o creştere a creditelor neperformante. Titlurile de stat ale României au urmat trendul global, precizează acesta, unde au avut loc creşteri ale randamentelor. România are randamente mai rdicate decât în cazul Poloniei, Cehiei sau Ungariei.

Pe de altă parte, în decursul acestui an, au apărut oportunităţi în piaţă în cazul titlurilor de stat ale României şi în cazul unor depozite, menţionează acesta. Randamentele din prezent ale fondurilor de obligaţiuni se referă la ultimul an, unde s-au înregistrat scăderi.

Astfel, clienţii se uită la randamentele pe care le oferă acum titlurile de stat sau depozitele bancare.

„Investitorii care au rămas în fonduri beneficiază tot de aceste randamente ridicate. La anul, pe vremea asta, ar trebui să vedem şi în cazul fondurilor de obligaţiuni randamente mai ridicate decât în trecut.”