#superstories. Pariul ZF pe viitorii campioni. Andrei Negrean: În vacanţă, majoritatea timpului este dedicat şahului. Mă antrenez zilnic, fără excepţii

Autor: Mirabela Tiron 05.08.2022

Andrei Negrean are 10 ani şi este din Bucureşti. La 5 ani a început să joace şah, iar anul acesta a câştigat medalia de aur la blitz şi medalia de argint la şah rapid la Campionatele Mondiale de Şah Rapid şi Blitz din Rhodos, care s-au desfăşurat în perioada 30 aprilie-4 mai. Recent, la Campionatele  Europene de la Salonic a câştigat medalia de aur atât la blitz cât şi la şah rapid (19-23 iulie).

 

1. La ce vârstă te-ai apucat de acest sport?

M-am apucat de şah la vârsta de 5 ani.

 

2. Cum ai descoperit acest sport?

Am descoperit acest sport datorită curiozităţii mele, voiam să aflu ce este în cutia de lemn care se afla pe ultimul raft din bibliotecă. Mama mi-a arătat piesele, mi le-a pus pe tablă, iar eu le-am privit ceva timp. A doua zi, am luat-o de la capăt, doar că îmi doream să aflu şi care-i rolul lor, aşa a început totul.

 

3.  Cine te-a încurajat să mergi în această direcţie?

Nu am avut nevoie de încurajări în mod special, am ştiut din prima clipă că acesta este drumul meu, a fost alegerea mea şi părinţii m-au încurajat.

 

4.  Cum arată o zi din viaţa ta de sportiv?

O zi din viaţa mea de sportiv se rezumă la şcoală dimineaţa, făcut teme şi restul timpului antrenamente şi studiu. În vacanţă, majoritatea timpului este dedicat şahului. Mă antrenez zilnic, fără excepţii. Fac pregătire la Clubul Central de Şah cu doamna Luminiţa Cosma şi cu domnul Ioan Cosma, cinci zile pe săptămână. Pe lângă aceste ore de la club mă pregătesc şi individual cu domnul Ioan Cosma care este şi antrenorul meu. Mă antrenez şi singur, zilnic, minim trei ore pe zi, iar in vacanţele şcolare minim cinci ore. Mirabela Tiron

 

5. Cât de scump este să practici acest sport?

Este foarte scump să practici acest sport la nivel înalt, costurile fiind foarte ridicate. Taxele de participare, cazarea,  transportul şi pregătirea necesită nişte eforturi foarte mari din partea părinţilor mei.

 

6. Cât de dificil a fost parcursul tău în acest sport?

Nu consider că parcursul meu a fost dificil, am avut doar momente dificile, atunci când pierdeam mă afecta foarte tare, acum am mai crescut şi consider că şi din înfrângeri am de câstigat.

 

7. Care sunt obiectivele tale?

Obiectivul meu principal este ca titlurile  europene şi mondiale de la juniori să se repete şi la seniori. Şi se vor repeta!

 

8.  Ce calităţi crezi că trebuie să aibă un sportiv pentru a ajunge la performanţă?

Talent, muncă şi pasiune.