Deşi producţia de petrol şi gaze este cu 10% mai mică decât înainte de pandemie, companiile Big Oil fac profituri record şi înteţesc criza mondială a costului vieţii. O parte din aceşti coloşi fac parte din Business Roundtable, un pact care are ca scop salvarea capitalismului prin distribuirea mai echitabilă a avuţiei

Autor: Bogdan Cojocaru 04.08.2022

Marile companii de petrol şi gaze naturale, giganţii mi­nieri şi traderii uriaşi de materii prime combustibile raportează profituri record în condiţii de criză energetică, cu electricitatea şi carburanţii la preţuri, de asemenea, record. O parte din vină pentru apariţia acestei crize o au şi ele deoarece în timpul colapsului eco­nomic şi al cererii din pandemie au restrâns producţia, repornind-o apoi, când nevoia este mai mare, lent.

Unele dintre aceste companii spun că pro­fitul va fi reinvestit în producţie, însă în aten­ţia analiştilor au intrat planurile de a majora dividendele şi de a-şi răscumpăra cu banii suplimentari acţiunile şi de a majora divi­dendele, ceea ce înseamnă mai puţine resurse acum pentru investiţii.

Câteva dintre aceste companii, printre care Exxon, Chevron şi Glencore, sunt sem­natare ale pactului din 2019 cunoscut ca Business Roundtable prin care unele dintre cele mai mari corporaţii americane se angajau să salveze capitalismul prin ceea ce ele denumeau capitalismul pentru toţi, sau Stakeholder Capitalism.

Acest model de afaceri presupune distri­buirea profiturilor astfel încât acestea să adu­că cât mai mult folos cât mai multor partici­panţi la afacere: companie, acţio­nari, angajaţi, clienţi, comuni­tate şi nu în ultimul rând societate. Dacă profiturile record realizate în plină criză vor lua această cale, rămâne de văzut. Până atunci, modul în care aceste companii profită de criză mai mult scandalizează.

The Guardian pune profiturile uria­şe ale colosului britanic BP în paralel cu fac­turile tot mai mari la energie ale plătitorilor de taxe şi consumatorilor din Marea Britanie şi cu creşterea generală a costului vieţii. Co­tidianul scrie şi de presiunile ca Big Oil, cum sunt cunoscute marile companii petroliere, să fie suprataxate pentru reducerea poverii care apasă pe gospodării în prezent.

Profiturile BP din prima jumătate a anului sunt aproape triple faţă de cele din aceeaşi perioadă din 2021, ajungând la circa 15 miliarde de dolari. Iar BP este mic în gru­pul celor mari. Rezultatul Chevron a crescut de patru ori, la 18 miliarde de dolari. Profitul Total este de 19 miliarde de dolari. Shell a sărit de 20 de miliarde de dolari, iar ExxonMobil s-a dus la 26,4 miliarde de dolari, de aproa­pe patru ori mai mult decât în primul semestru al anului trecut.

Aproape toate acestea sunt pro­fituri record. The Guardian mai arată că din 2016 şi până acum preţurile car­buranţilor pentru britanici s-au du­blat. În acelaşi timp, cresc şi facturile la ener­gie din cauza scumpirilor şi ele re­cord, iar multe guverne sunt obligate să acţio­neze con­tra unei crize a costului vieţii prin plafona­rea preţurilor sau ajutoare financiare.

Aceasta înseamnă cheltuieli sociale mai mari de la buget. Politicienii populişti şi liderii de sindicate primesc astfel multă apă la moa­ră. „Oamenii sunt derutaţi de ultimele profi­turi anunţate de BP“, spune Sharon Graham, unul din liderii uniunii sindicale Unite. Guvernul britanic a răspuns presiunii politice create de scumpirea energiei impunând în mai o suprataxă pe „profitul extraordinar“ realizat de companiile petroliere în aceste vremuri extraordinare în valoare de cinci miliarde de lire sterline.

Însă în acelaşi timp a acordat tot acestor companii exceptări de la plata taxelor de 80% pentru investiţii noi în creşterea producţiei de petrol.

Odată cu raportarea profiturilor record, BP a anunţat creşterea dividendelor pentru acţionari şi a răscumpărărilor de acţiuni. Exxon are în plan să cheltuiască 30 de miliarde de dolari pe răscumpărări de titluri. Executivii de la Chevron au remarcat că profiturile au explodat deşi producţia a scăzut. Shell le-a promis angajaţilor bonusuri generoase.

Glencore, cel mai mare producător de cărbune şi trader de materii prime, va returna acţionarilor suplimentar 4,45 miliarde de dolari în condiţiile în care profiturile din primul semestru s-au dublat datorită creşterii preţurilor cărbunelui, cel mai murdar combustibil fosil. Site-ul de informaţii Gizmodo a observat că marile companii de petrol şi gaze se îngraşă pe timp de criză deşi nu creează locuri de muncă.

The Guardian, dar şi alţi comentatori, amintesc dezastrele cauzate de încălzirea globală şi cum la acest fenomen contribuie şi companiile care produc petrol şi cărbune. Punând în paralel acest lucru cu profiturile tocmai anunţate, ziaristul Hamilton Nolan concluzionează că până la urmă totul se va reduce la „ori noi, ori ei“. „Această industrie nu se va închide singură, în mod natural, oricât de periculoasă va fi criza. De aceea, noi trebuie să-i punem capăt, ori ea ne va termina pe noi“. Şi Bloomberg pune în paralel profiturile Big Oil cu „durerea“ produsă de preţurile carburanţilor. Dar arată şi că această performanţă „stelară“ poate reprezenta început căderii uriaşilor: profiturile sunt rezultatul direct al preţurilor ridicate ale energiei care au provocat inflaţie, pun presiuni pe consumatori, cresc pericolul de recesiune şi probabilatea ca guvernele să răspundă prin suprataxe. Dacă urmează turbulenţe politice şi economice, investitorii vor fugi pentru că profiturile lor vor deveni mai mici. În Australia, comentatorii au semnalizat că profiturile companiilor de petrol, gaze şi cărbune duse de acestea pe meleaguri mai prietenoase fiscal sunt preţul plătit de guverne pentru că nu le taxează.