ZF Bankers 2022. Cosmin Călin, director executiv corporate, Banca Transilvania: Piaţa finanţărilor corporate a marcat în S1 un record al ultimilor zece ani ca ritm de creştere. Evoluţia a fost alimentată de reluarea investiţiilor puse în stand-by în perioada pandemiei, creşterea inflaţiei şi limitarea resurselor

Autor: Cristina Bellu 05.08.2022

„Necesitatea de capital circulant a fost mult mai mare decât în trecut, generând o creştere fabuloasă a soldului de credite în prima jumătate a anului“.

Prima jumătate a anului a marcat un record al ultimilor zece ani în piaţa de finanţări corporate, ca ritm de creştere, în ciuda faptului că anul 2022 a fost şi este unul extrem de pro­vo­cator pentru întreaga economie, po­trivit lui Cosmin Călin, director exe­cutiv corporate în cadrul Băncii Transilvania, cea mai mare instituţie finan­ciară după active din piaţa locală.

„Evoluţia pieţei poate să pară un pic atipică, dar având în vedere că în contextul pandemic multe companii şi-au pus investiţiile în stand-by iar acum le-au reluat, adăugând inflaţia şi limitarea resurselor, toate acestea s-au tradus printr-o necesitate de capital circulant mult mai mare decât în trecut, generând o creştere fabuloasă a soldului de credite în prima jumătate a anului“, a spus Cosmin Călin în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2022, care sa desfăşurat în perioada 11-13 iulie.

Împrumuturile în lei pentru firme au ajuns la finalul lunii iunie la un sold de 109,2 mld. lei, după o creştere cu 26,7% faţă de nivelul din iunie 2021, în timp ce soldul împrumuturilor corporate în valută a fost la sfârşitul lui S1/2022 de 72,8 mld. lei, după un salt de 27,1% faţă de iunie 2021.