Dezbaterea privind noua lege a educaţiei: Ce poziţii au universităţile faţă de schimbările propuse de guvern. Punctele cheie care au stârnit discordie

Autor: Răzvan Botea 05.08.2022

♦ În dezbaterea publică privind noile legi ale educaţiei, consorţiile universitare – asociaţii de universităţi în funcţie de specific – au emis puncte de vedere ♦ Dezbaterea principală ţine de finanţarea universităţilor.

Ministerul Educaţiei şi Universitaria, cel mai mare consorţiu universitar din ţară, au căzut de acord că profesorii la vârsta de pensionare pot preda în continuare în universitate. În ceea ce priveşte celelalte cereri ale consorţiului – reprezentarea în consiliile naţionale în funcţie de numărul de profesori din universitate şi recalcularea anuală a costului mediu per student, criteriul în funcţie de care se alocă fondurile, Ministerul Educaţiei spune că vor fi luate în calcul şi propunerile altor consorţii. 

Universitaria, din care fac parte, printre altele, Universitatea din Bucureşti, Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, este singurul consorţiu care cere acest lucru, celelalte consorţii universitare care au adus puncte de vedere spunând că sunt de acord, în linii mari, cu legile educaţiei universitare propuse de Ministerul Educaţiei.